Regina Beatrix a renunţat la coroana Olandei în favoarea fiului său , Willem-Alexander !


Presa vest-europeană a fost deosebit de receptivă în privinţa intenţiei reginei Olandei de a renunţa la coroana olandeză în favoarea fiului său, Willem-Alexander. Reuters , AFP, BBC , Le Figaro au anunţat că luni, 28.01.2013, printr-o transmisiune înregistrată a postului public de televiziune olandez, Regina Olandei, Beatrix , a făcut cunoscută intenţia pe care o avea de câţiva ani de a se retrage pentru a propune şi susţine pentru coroana statului olandez pe fiul său, Willem-Alexander.Beatrix_WillemRegina Beatrix ar mai fi spus că deşi responsabilitatea de a fi monarh al Olandei nu este deloc prea mare este timpul “să predau coroana”.regina-210x173Familia regală a Ţării Lalelelor are o tradiţie impresionantă , regina Beatrix fiind cea de-a şasea regină a Familiei de Orania. În timpul celui de-al doilea război mondial familia regală olandeză a fost nevoită să se retragă în Marea Britanie , de unde Beatrix şi sora sa Irene şi mama lor, Iuliana au plecat la Otawa, Canada, iar tatăl Bernhard şi bunica Wilhelmina au rămas la Londra. Reîntoarcerea în ţară a fost posibilă abia la 2 august 1945.regina-beatrix-a-olandei-va-abdica-in-aprilie-tronul-va-fi-preluat-de-printul-willem-alexander-73941În anul 1948, la 6 septembrie , bunica Wilhelmina a abdicat în favoarea Iulianei, mama viitoarei regineBeatrix.  Viitoarea regină Beatrix avea doar 10 ani când devenea prezumtiva moştenitoare a tronului Olandei. La vârsta de 70 de ani , regina Iuliana a renunţat la coroana olandeză în favoarea fiicei sale , Beatrix. 121481 reginaDin anul 1980 , regina Beatrix s-a implicat în viaţa publică şi economică a Olandei cu un succes notabil, deşi în ultii doi ani au ajuns în atenţia presei câteva evenimente care nu fac o onoare deosebită reginei Beatrix. Acum regina Beatrix are vârsta de 75 de ani.

Regina-Olandei-a-cerut-dizolvarea-Parlamentului

Willem-Alexander are vârsta de 45 de ani , fiind tatăl a trei copii. După toate probabilităţile , Willem-Alexander va fi întronat pe data de 30 aprilie 2013 şi va deveni primul rege al Olandei din ultimii 120 de ani . ultimul rege al Olandei, Willem al III-lea a decedat în anul 1890.

Regina-Beatrix-a-Olandei-abdica-in-favoarea-fiului-sau--printul-Willem-Alexander

Grija autorităţilor olandeze a fost una îndreptăţită , nedorindu-se crearea unei crize dinastice sau politico-economice, constituţionale pentru statul european considerat cel mai stabil – Olanda. Dorim mult succes şi relizări cât mai benefice întregii Europe noului monarh al Olandei , stat cu care România în ciuda unor fricţiuni nedorite are relaţii economice ,politice şi diplomatice foarte bune şi deşi familia regală olandeză reprezintă doar un simbol fără prea multă autoritate în plan strict economic şi politic.

Senatul-olandez-adopta-Tratatul-de-la-Lisabona

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s