Reverberaţii şi Intensitate – August 2013 !


Luna august , după cum insistă numele ei, ne-am dori să fie cât mai specială, cât mai fastă, cât mai plină de succese. Din nefericire , pentru mine, am subliniat într-un articol anterior, a debutat cu un mic eşec care din fericire nu este definitiv, putând fi recuperat total. Următoarea perioadă (zile, mă refer la prima decadă a lunii august) s-a scurs aproape imperceptibil, pregătindu-mă, dar fără a excela pentru Examenul de Gradul II.

În 9 August au avut loc repartizările pe posturile pe perioadă nedeterminată din învăţământ a candidaţilor care au obţinut minim nota 7 (şapte ) la Titularizare 2013. Neşansa a fost aproape generală. La disciplina Istorie doar un singur post pe perioadă nedeterminată pe judeţ, dar la limba slovacă (într-o localitate majoritar slovacă). Deci nici nu se putea pune problema titularizării chiar dacă a obţinut nota maximă (10-zece). La alte discipline (engleză,franceză- a mai fost câte ceva , dar foarte puţin). Speranţele se legau de următoarea etapă a repartizărilor .

Photo0232

Din mass-media am aflat , întâmplător , că există o zi a stângacilor. Ziua de 13 August este Ziua Internaţională a Stângacilor , iar eu chiar n-am ştiut acest lucru. Sărbătorirea a fost iniţiată încă din 1976. Eu sunt stângaci, iar unele voci , evident cam deplasate, vorbesc despre “dictatura dreptacilor“, exemplificând prin toate instrumentele şi accesoriile tehnologice pentru mâna dreaptă. Personal am simţit această “maliţiozitate” doar în primele zile ale clasei I-a. Atunci , doamna învăţătoare (deosebită şi graţioasă altfel) a scos “patul lui Procust” din sertar şi mi-a impus să scriu la ore doar cu mâna dreaptă. Ţin minte că exerciţiile au fost mai mult decât înjositoare. Senzaţia era de neputinţă, de paralizie . Mă simţeam ca un paralitic care ţine în mână un stilou greu cât o  furculiţă de plumb şi neascultător , inflexibil. Îmi venea să vorbesc cu el pentru a mă asculta mai bine.Suplimentar altă senzaţie mult mai neplăcută : după o jumătate de oră de încercări transpiraţia îmi cădea “lac” pe spinare şi faţă, scrisul era urât, noduros, iar întârzierea crea probleme în privinţa contribuţiei personale la lecţie. În privinţa stângacilor se spune că sunt diferiţi în mai multe privinţe faţă de majoritate. Se spune că însăşi procesele complexe ale învăţării , dezvoltării personale , conexiunilor conjugate psihice, intelectuale, cognitive, psihomotorii sunt localizate în lobul cerebral opus faţă de cel al dreptacilor.

explicatia-dezastrului-de-la-titularizare-iq-ul-romanilor-echivalent-cu-iq-ul-mediu-al-englezilor-de-14-ani-101913

Despre stângaci se spune că sunt inventivi, visători, cu înclinaţii speciale în mai multe domenii. În mare măsură mi se potriveşte : inventiv ,mă străduiesc măcar inovativ, visător cât încape suprapunându-se refuzului de a  accepta o situaţie reală ,artificial creată şi suficient de nedreaptă , iar în privinţa înclinaţiilor n-aş vrea eu să fac aprecieri măgulitoare asupra propriei persoane, dar cel puţin cochetez şi mă manifest în mai multe domenii cu un anume succes, fie el şi mediu. Concret, însă, până în clasa a patra am scris urât cu mâna dreaptă, caietul meu fiind o ruşine din această cauză. Mie îmi mai este caracteristică şi altă situaţie asemănătoare acesteia, tocmai pentru a face notă contrastantă definitivă majorităţii : temperatura medie a corpului meu este de 36 grade Celsius, faţă de 37 Celsius a majorităţii. A nu se crede că sunt “rece” ca un neamţ. Vă vine să credeţi ?

Culmea ironiei 13 August 2013 a coincis în Calendarul Mobilităţii Didactice 2013 cu data în care posturile pe perioadă nedeterminată nerepartizate (s-ar presupune că au fost multe-multe-multe şi au fost luate de către candidaţi puţine) se transformă în posturi cu angajare pe perioadă determinată. Ce glumă bună ! Au nimerit-o din nou sau chiar au simţul umorului foarte bine dezvoltat iluştrii noştri artizani ai Calendarului Didactic 2013.

Persoanele care au predilecţia nativă pentru mâna stângă se estimează că reprezintă maxim 13 % din populaţie. Personalităţi care au avut o influenţă deosebită în domenii diverse sunt stângace: Iulius Caesar, Leonardo da Vinci, Charlie Chaplin, prinţul William al Marii Britanii, J. Hendrix , Nicole Kidman sau preşedinţi ai SUA : Bill Clinton şi actualul Barack Obama. Pe pagina proprie Facebook , actualul preşedinte Barack Obama a postat imaginea propriei “stângăcii”, sperăm să fie singura,  intitulând postarea : “Left Handers Day”.  Am dat “Like” imediat ,bineînţeles .

995152_10151749778856749_324863779_n

Singura deconectare notabilă : vreo 6 ore de pescuit . Am prins două ştiuci şi câţiva caraşi. Una dintre ştiuci a avut circa 2 kg. Valoarea inestimabilă !!!

Photo0231

Azi , 14 August 2013, am fost nevoit să mă duc la etapa următoare de repartizare a cadrelor didactice în ordinea mediilor şi cu nota 8,20 am putut să iau doar o fracţiune de normă într-o localitate aparţinătoare comunei Tinca (Gurbediu- 6 ore) – atâtea cât orele mele de relaxare la pescuit . Doar atât în urma unui examen şi a unei pregătiri care s-a întins pe durata unui an întreg. Este mai mult decât nedrept şi inconvenabil , ţinând cont că am şi un masterat absolvit în domeniu şi mai multe cursuri de specializare. Sper însă să pot completa cu ceva în următoarea perioadă până la începerea anului şcolar 2014. 

Photo0233

Mâine , 15 August 2013 , este o sărbătoare mare a creştinătăţii ortodoxe : Adormirea Maicii Domnului. “La Mulţi AAAAAni !!! ” tuturor celor care poartă numele de Maria , Marian sau derivate ale acestora !!!

One thought on “Reverberaţii şi Intensitate – August 2013 !

  1. Pingback: Reverberaţii şi Intensitate – August 2013 ! | balajradualin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.