Jurnalul … unui Succes !


Au început examenele pentru obţinerea Gradului II didactic. În data de 19.08.2013 am susţinut proba scrisă la metodica predării istoriei la Universitatea din Oradea, Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Didactică.

530960_10151097780660356_766967133_a

Repartizarea pe săli a cuprins candidaţii de la mai multe discipline . Cei de la Istorie am nimerit împreună cu Geografia şi Limba şi Literatura Română. Examenul scris a constat în trei subiecte mari doar din metodica specialităţii şi s-a întins pe durata a 3 (trei ore). M-am mobilizat şi la sfârşitul celor trei ore am scris suficient pentru a spera la o notă bună.

titularizare_2013_77902300(1)

Rezultatele s-au afişat a doua zi pe site-ul Universităţii din Oradea. Am primit nota nouă (9). Bucuria a fost nemăsurată .

Universitatea-din-Oradea

Speram la o notă de până spre nouă , dar ziceam că se va face exces de zel şi voi fi depunctat şi-mi spuneam că mai puţin de opt (8) nu puteam lua. Rămâneau două zile de pregătire pentru următorul examen la psihopedagogie (oral). Am învăţat de dimineaţa până seara târziu cu pauze de relaxare cuprinse între 15-30 minute. Psihopedagogia este destul de complicată şi stufoasă. Pe lângă dublarea agerimii memoriei trebuie şi o gândire logică şi prospectivă deosebit de bine conturată, matură pentru a spera la o nota bună fără surprize. Nu poţi risca să nu pregăteşti toate temele (poţi primi exact subiectul mai puţin sau deloc pregătit). Eram sigur în proporţie de 80 % că îl promovez , dar uşoare reţineri sau griji tot au persistat. Poate surprinzător nu am avut insomnie. 

Ieri, 21.08.2013, am parcurs toate subiectele la psihopedagogie toată ziua cu pauzele de rigoare. Seara m-am deconectat la ora 20.00 când s-au dat ştirile şi am urmărit pătimaş meciul de fotbal al Stelei Bucureşti pentru Liga Campionilor (Steaua Bucureşti-Legia Varşovia , de la orele 21.45, transmis de Digi 1 TV). Din nefericire s-a încheiat 1-1 după un joc cu cel puţin 5 ocazii monumentale de gol ale Stelei şi doar o ocazie fructificată de către echipa poloneză.

steaua-legia-1-1-la-retur-in-final-ne-asteapta-inca-fericirea-18460559(1)

Nemulţumit m-am pregătit de culcare pe la miezul nopţii. Urma în dimineaţa zilei următoare să merg de la Cefa la Oradea cu trenul pentru examenul de la Psihopedagogie. Azi, 22.08.2013, am ajuns la Universitatea din Oradea la orele 6.45. Am urcat în amfiteatrul unde eram repartizat pentru examinarea orală şi am constatat că sunt primul sosit. Examenul începea de la 8.00 şi emoţiile creşteau cu fiecare minut care trecea . După ora 7.30 am început să ne adunăm colegii care eram nominalizaţi pentru examinarea de la ora 8.00. Cu o uşoară întârziere s-a intrat în sala de examen ( pe la ora 8.07). Am fost rugaţi să alegem fiecare câte un bilet de examen căruia să-i parcurgem cerinţele , să ne notăm pe o ciornă ideile principale şi apoi în ordinea alfabetică să susţinem examinarea. Eram chiar primul care trebuia să susţin examenul oral. Devenea astfel o adevărată provocare.Mi-au căzut trei subiecte interesante : Educaţia informală, Activităţile de predare şi Ereditatea.

21-40-casia--distractie-in-parc_poze-copii-casia

Le-am parcurs toate trei şi susţinut în faţa comisiei compusă din patru evaluatori. Mi s-au adresat şi câteva întrebări interesante cărora , zic eu, le-am răspuns mulţumitor. La sfârşit unul dintre domnii evaluatori mi-a comunicat şi nota : 8 (opt). După cum am răspuns speram la un nouă , poate chiar 9,50. Deşi uşor nemulţumit n-am contestat sau gesticulat , fiind deosebit de bucuros că am promovat şi că sunt deja deţinătorul unui grad superior al învăţământului românesc. Mi-a venit să strig de bucurie la ieşirea din sala de examen, dar zecile de colegi care aşteptau afară când m-au văzut s-au repezit să mă întrebe cum a decurs totul , ce subiecte au căzut, etc. M-am grăbit şi eu să le răspund cât mai repede şi cuprinzător şi am ieşit din incinta Universităţii deosebit de fericit. Am mai pierdut ceva timp prin oraş pentru plata unor facturi şi la MacDonalds pentru un Capuccino şi apoi m-am îndreptat către microbuzele care circulă din oră în oră către Salonta pentru a mă întoarce acasă la Cefa. Am ajuns acasă în jurul orei 12.00. 

Momentul ar merita sărbătorit. Nu ştiu însă cum ar fi mai potrivit, academic şi unde . Poate mă sfătuiţi dumneavoastră. Oricum starea de beatitudine este la cote înalte , atât nota la Titularizare 2013 , cât şi notele de la Gradul II şi promovarea acestuia sunt rezultatul unei munci şi a unei pregătiri care se întinde pe durata mai multor ani de zile !!! Cheers !!!

top-5-alimente-care-combat-garantat-mahmureala_1_size11.jpg

3 thoughts on “Jurnalul … unui Succes !

 1. Pingback: Jurnalul … unui Succes ! | balajradualin

 2. I drop a comment when I like a post on a website or if I have
  something to contribute to the conversation. Usually it is triggered by
  the passion communicated in the article I read.
  And on this article Jurnalul unui Succes ! | BALAJ Radu-Alin. I was
  moved enough to post a thought 😉 I do have a couple of questions
  for you if it’s allright. Is it just me or do a few of these
  responses appear as if they are coming from brain dead individuals?
  😛 And, if you are writing at other online social sites, I’d
  like to follow you. Would you list every one of your community
  sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

  • a comentat: ce e scris pe afis inmsneaa ceva de genu: existenta maghiara are o miza daca nu-l votezi atunci poporul maghiar e pe cale de disparitie.. faza e ca nu depinde de el existenta maghiara.. asta e o prostie pe care a zis-o.. practic se crede salvatorul ungurilor.. bine ca macar e afisul in doua limbi nu ca data trecuta la faza cu Gyula aveti dreptate.. Ion se traduce Janos aka Iancsip.s. am observat ca unii dintre romani au ceva cu toti ungurii si nu numa cu politicienii.. de ce ii urati pe toti? ce v-au facut? stati linistit ca jumate din ei nici nu sustin UDMR p.s.2 la fel e si cu PRM, PDL, PNL, PSD.. la unguri e Marko Bela iar la noi e Vadim Tudor.. suntem de vina ambele parti ca ii credem.. 0 0

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.