Festival de Teatru Scurt, Ediţia XIX-a, Oradea (20-29 sept.2013) !


În acest “an de graţie” 2013 am avut mai puţin timp pentru desfătare şi relaxare cu efect imediat în plan creativ, artistic, profesional…Am avut câteva “target“-uri pe care mi-am dorit să mi le ating neaparat şi chiar dacă nu am insistat şi exagerat pregătindu-mă , dar am fost reţinut de programul acestora toată vara. Din fericire am reuşit să le depăşesc prin forţe proprii. Din păcate fără efect în plan material-financiar. Oricum mulţumirea de sine mă linişteşte şi fortifică. 

Au existat însă câteva manifestări artistice şi evenimente culturale în nord-vestul României şi în această vară. Bibliotecile Judeţeană Bihor şi a Universităţii Oradea au promovat cultura şi lectura prin activităţi interesante adresate copiilor , tinerilor şi studenţilor. Vizite ale unor personalităţi consacrate au onorat urbea de pe Crişul Repede : Ioan-Aurel PopNicolae ManolescuR. Windisch etc. Formaţii de muzică uşoară, de folclor au concertat în zona “Cetate” (vechime de peste 5 secole) sau în diferite alte locaţii din Oradea. Un Remember (semicentenar) C.S. Lewis la care am participat şi eu , la care a conferenţiat Dr. J. Root de la Universitatea  Wheaton College Illinois cu implicarea comunităţilor neo-protestante din oraş. În august splendidul concert “Give peace a chance” , concert rock comemorativ care militează pentru pace şi concordie socială, naţională, rasială amintind despre actele condamnabile care au avut loc la Hiroshima şi Nagasaki  la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Deasemenea un minunat “Carnaval al Florilor” la Oradea în colaborare cu Debreţin, Ungaria a convins prin varietatea formelor de manifestare, a culorilor şi petalelor prezente din abundenţă. Cel mai recent la Primăria Oraşului Oradea a fost omagiat , aniversat pentru activitatea sa profesorul universitar,critic literar Ion Simuţ la împlinirea a 60 de ani. La Cefa,Bihor , localitatea natală, Zilele Comunei au fost suspendate din cauza disputelor politice .

 

Dintre toate însă,deşi toate colosale, pentru mine cel mai aşteptat moment a fost anunţarea publică a programului Festivalului de Teatru Scurt. La acest Festival am participat anul trecut la o ediţie jubiliară pentru a cărui reuşită şi-au oferit spectacolele mai multe formaţii de teatru din ţară şi din străinătate. Şi în acest an se anunţă o participare şi piese deosebit de prestigioase (majoritatea teatrelor din ţară , inclusiv Teatrul Odeon, sau formaţii de teatru din Viena , Berlin, Budapesta). Festivalul de Teatru Scurt se găseşte la ediţia XIX-a în 2013 , se va desfăşura între 20-29 sept. 2013 şi o să-mi permit, mai jos, să prezint programul întreg care este prezentat şi pe pagina Facebook a Festivalului , existând posibilitatea unor modificări de program de ultim moment. Biletele sunt cuprinse între 15-40 de lei.

Programul Festivalului de Teatru Scurt

20-29 septembrie 2013

 

ATENȚIE: pot apărea modificări ulterioare. Vă rugăm, consultați agenția de bilete!

 

Vineri, 20 septembrie

 • Sala Mare, ora 19.00

DESCHIDEREA OFICIALĂ

Teatrul Regina Maria – secţiunea Teatru Muzică Dans – PREMIERĂ ÎN FESTIVAL

PRODUCĂTORII de Mel Brooks, regia artistică Halasi Imre

 

Prezentare spectacol

Max Bialystock (Alexandru Rusu) s-a numărat printre cei mai buni producători de pe Broadway, însă în ultima vreme cariera lui a luat-o pe o pantă descendentă. Ne aflăm pe Broadway, așadar, iar cel mai nou show al lui Bialystock, un musical (FUNNY BOY) după HAMLET al lui Shakespeare, e un eșec de proporții, care-l lasă falit. A doua zi, Max e vizitat de un contabil, Leo Bloom (Pavel Sîrghi), care vine să facă auditul. Acesta descoperă că, dacă ar strânge bani pentru un eșec garantat, nu ar mai trebui să returneze banii investitorilor, iar Max îl convinge să facă echipă pentru a pune în aplicare o schemă cum n-a văzut Broadway-ul.

Scenariul e unul simplu: cei doi trebuie să găsească cea mai proastă piesă, să angajeze un regizor la fel de prost, să angajeze actori și dansatori dintre cei mai ratați și să strângă două milioane de dolari, cu care să fugă la Rio.

Leo acceptă, pentru că visul său secret era să devină producător, iar astfel cei doi pornesc în aventura vieții lor, însoțiți și de superba asistentă, Ulla (Dania Ținca). Piesa aleasă de ei e „Flori pentru Hitler”, scrisă de Franz Liebkind (Daniel Vulcu), un neonazist care vrea să restaureze numele dictatorului, au ales și un regizor foarte… gay (Richard Balint), secondat de asistentul său, Carmen (Petre Ghimbășan). Max face rost de bani de la investitorii săi (bătrânele cu care joacă tot felul de roluri erotice, în schimbul unor cecuri grase) și planul e pus în aplicare.

Doar că socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg, iar spectacolul devine cea ma bună satiră de pe Broadway, înregistrând un succes fulminant… Max ajunge la închisoare, însă Leo fuge la Rio alături de Ulla, de care s-a îndrăgostit.

Aflând că prietenul său e închis, Leo se întoarce, doar pentru a fi condamnat la cinci ani de închisoare alături de Max în Penitenciarul Sing Sing. Dar lumea lor nu se oprește aici, căci ajunși la zdup, ei pun în „scenă” un spectacol cu pușcăriași, „Prinși în amor”, care va fi și biletul lor de întoarcere pe Broadway.

Sâmbătă, 21 septembrie 

 • Sala Mare, ora 19.00 – Teatrul Maghiar de Stat Cluj – secţiunea Teatru Muzică Dans

LEONIDA GEM SESSION, versiunea scenică Tompa Gabor şi Andras Visky, regia artistică Tompa Gabor – Spectacol interzis minorilor sub 14 ani!

 

Prezentare spectacol

La 23 de ani după schimbarea din 89 se întețesc întrebările la care degeaba am căutat răspuns, și în lipsa cărora probabil că ”scăpăm” și de ultima noastră șansă în ce privește rezolvarea problemelor noastre existențiale. Dacă evenimentele trecutului apropiat și a celor care au avut un rol în el nu devin total transparente, atunci putem considera ”schimbarea de regim” un fel de rebeliune de pe strada lui Conu Leonida, adică o piesă regizată de putere care demonstrează de fapt că nu va fi niciodată revoluție adevărată.

Cui i-e frică şi astăzi de I. L. Caragiale, profetul teatral care privind stupefiat evenimentele de azi, şi-ar cumpăra din nou un bilet numai “DUS” spre Berlin?  Este oare Caragiale depăşit?

 • Sala Studio, ora 17.00 – Athanor Theatre Germania – secţiunea Teatru Scurt

LECŢIA de Eugene Ionesco, regia artistică Florin Vidamski

 

Prezentare spectacol

Omul însuşi e cauza răului pentru un altul. Devenim, fără a ne da seama, vânatul unui seamăn de-al nostru. Însă rolurile se schimbă cu uşurinţă, şi astfel devenim când victime, când călăi…iar asta ne face ingrozitor de agresivi. Şi mai e ceva. Să nu uităm că purtăm în genele noastre experienţa lui Cain şi Abel.

Am urmărit în construcţia acţiunii o linie ascendentă a exersării puterii, a dresajului prin practicarea terorii, în cele din urmă a unui soi de vampirism. Acestea pot îmbrăca diverse forme nebănuite. Exersarea puterii sau terorii devine tot mai agresivă, precisă şi brutală. În acest domeniu omul este fără fisură. (Florin Vidamski)

 • Sala Arcadia, ora 22.00 – Recital extraordinar Tania Popa

RUSSIAN NIGHT un spectacol muzical de şi cu Tania Popa

 

Prezentare spectacol

Muzica rusească e la mare căutare – iar pentru a ne distra rusește, nu e nevoie să vorbim limba rusă: mai bine mergem s-o vedem pe spectaculoasa Tania Popa, făcând show, la Russian Night. Vioara, basul și tobele ne vor transporta pe tărâmul fermecat al misterioasei Rusii. Călătorie plăcută!

Duminică, 22 septembrie 

 • Sala Mare, ora 19.00 și ora 21.00 – Teatrul de Comedie Bucureşti – spectacol cu publicul pe scenă – secţiunea Teatru Scurt

URÂTUL de Marius Von Mayenburg, regia artistică Vlad Cristache

 

Prezentare spectacol

Urâtul   vorbeşte cu  cinism despre pierderea identităţii individuale într-o societate superficială dominată de imagine. O lume în care isteria pentru “ faţa perfectă“, echivalentă cu succesul professional, social şi sexual, dă naştere unor “oameni – produs” debusolaţi şi depersonalizaţi. În urma operaţiei estetice, Lette devine modelul de success unanim acceptat într-o societate de consum în care totul se vinde, iar ambalajul cel mai frumos vinde cel mai mult. Frumuseţea proaspăt dobândită îl ajută să obţină tot ce şi-ar putea dori: bani, faimă, admiraţie, sex… dar pe drum pierde ceva esential, se pierde pe sine. În spatele umorului acid se naşte o întrebare majoră: cine sunt eu într-o lume în care cu toţii arătăm la fel?

 • Sala Studio, ora 17.00 – Spectacol independent Cluj Napoca –  secţiunea Teatru Scurt

ANGAJARE DE CLOVN de Matei Vişniec, regia artistică Alexandru Gherman

 

Prezentare spectacol

În piesă absurdul interferează cu tragicul, comicul, dramaticul, grotescul, dar umorul este unul colocvial impregnat de un lirism discret. Niccollo, Filippo şi Peppino sînt inşi anonimi, interşanjabili. Sînt toată lumea şi nimeni. Suspendaţi în inactivitate, în stagnarea mortificatoare, ei îl aşteaptă, poate, pe Godot, poate altceva. Şi în tot acest timp incert ei se tachinează, sînt sarcastici, invidioşi, ingenui manifestînd un amestec de cruzime, tandreţe, infantilism, iar bufonadele lor sînt un soi de parabole ale morţii. Ei nu sînt esenţial răi, ci alienaţi de o societate care le dă senzaţia că nu mai are nevoie de ei, frica de eşec şi invidia mergînd pînă într-acolo încît ajung să se devore între ei.

 • Casa de Cultură a Sindicatelor, ora 21.00- Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara – secţiunea Teatru Scurt

GARDENIA de Elzbieta Chowaniec, regia artistică Koltai M. Gabor

 

Prezentare spectacol

Fete, femei. Fetițe, domnișoare, doamne, târfe, zâne, vrăjitoare, prințese și slujnice împuțite, prostituate răscoapte și dame răsfățate. Sunt înfometate, doritoare, se bat, se spurcă, se îmbrățișează, urlă, plâng, dansează vals – patru femei.

Patru generații de femei, de aici, din apropiata Cracovia, Polonia, Europa Centrală. O felie de istorie central-europeană; cincizeci de ani infernali, cu vise ce răbufnesc și se sting din nou și din nou, rupturi, ciocniri, înălțări și hemoragii. Un destin transmis de la o  generație la alta, printr-o ramură feminină particulară, ca într-o tragedie greacă. Patru portrete și o fărâmă de continent în spatele lor.

 • Club Stage, ora 22.30 – Compania Frilensăr din Iaşi – secţiunea Teatru Scurt

FRILENSĂR de Enoch Darli

 

Prezentare spectacol

Despre piesa „ Frilensăr” nu vom spune prea multe. Este un spectacol creat, jucat şi simţit de aproximativ o mâna de licenţiaţi în artele spectacolului (şi nu numai) ce s-au întâlnit într-o bună zi din întâmplare. În rest povestea este una simplă : un om a întâlnit odată  un alt om doar că, după ce au trăit o vreme frumos, oamenii s-au îndepărtat. Primul om a întâlnit curând un alt om, în timp ce al doilea om s-a rătăcit printre oameni. A trecut o perioadă, o lungă perioadă, dar după ce primul om s-a eliberat de al treilea om, s-a reîntâlnit,  întâmplător,cu cel de-al doilea om. Şi ca totul să capete şi savoare a apărut şi un al patrulea om care e „neom” . Aţi înţeles ? Dacă nu, nu-i nimic, suntem oameni. Noi vă aşteptăm la piesă, pentru a înţelege un „pic” mai mult.

Luni, 23 septembrie

 • Sala Mare, ora 18.30 – Teatrul Naţional Vasile Alecsandri Iaşi – secţiunea Teatru Muzică Dans

DOMNUL SWEDENBORG VREA SĂ VISEZE scenariul şi regia artistică Mihai Măniuţiu

Prezentare spectacol

„Se poate, aşadar, afirma, fără teama de a greşi, că Domnul Swedenborg vrea să viseze de la Naţionalul ieşean e, exact cum spune Hans-Thies Lehmann “tehnică a sunetului şi sărbătoare, dans şi dezbatere, construcţie scenică şi filosofie” toate concentrându-se într-o alcătuire scenică validă, înfăţişată drept “lucru care se întâmplă”. Numai că scenaristul şi regizorul Mihai Măniuţiu deţine atât simţul măsurii cât şi pe cel al umorului, al ironiei şi al autoironiei. Umor, ironie şi autoironie concretizate nu doar în revolta la vedere a actorului văzut, împotriva regizorului nevăzut, însă definit drept terorist, egoist şi fanfaron. Măniuţiu îşi invită şi provoacă spectatorii la un spectacol de teatru experimental pe care, la un moment dat, el însuşi îl subminează conştient, şi, pe neaşteptate, îl transferă în registrul deriziunii controlate.” (Mircea Morariu)

 • Sala Studio, ora 17.00 – Teatrul Naţional Mihai Eminescu Timişoara – secţiunea Teatru Scurt

DUMNEZEU E UN MAFIOT de Nick Mancuso, un concept de Doru Iosif

 

Prezentare spectacol

În seara de ajun, un om al străzii, alcoolic şi rătăcit pretinde că este Dumnezeu. Pledoaria pe care o face în încercarea de a-şi argumenta convingerea este o radiografie tragică şi comică, ludică şi dureroasă, armonică şi cacofonică a lumii în care trăim, văzută dintr-o perspectivă pe care mulţi semeni de-ai noştri, loviţi de transformările brutale ale societăţii contemporane, le descoperă. Povestea se construieşte în flash-uri din diverse vieţi care ar putea sau nu fi reale. Să fie oare vagabondul nostru Dumnezeu? Să fie oare Iov, personajul biblic care a trebuit să-şi dovedească tăria credinţei într-un mod atât de dramatic? Dincolo de toate aceste întrebări, Dumnezeu e un mafiot este o minunată poveste despre compasiune şi despre responsabilitate.

 • Casa de Cultură a Sindicatelor, ora 20.30 – Teatrul Naţional Mihai Eminescu Timişoara – secţiunea Teatru Scurt

M-AM HOTĂRÂT SĂ DEVIN PROST adaptare după Martin Page, regia artistică Antonella Cornici

 

Prezentare spectacol

Antoine, 25 de ani, geniu se simte exclus din lumea contemporană de însăși inteligența lui. Deprimat și singur, încearcă diferite metode să devină mai prost, mai aproape de semenii lui, cu alte cuvinte. Pornește pe un drum complet anti-inițiatic, încearcă să se integreze: n-a băut în viața lui – vrea să ia lecții de alcoolism; nu știe ce e moartea – ia lecții de sinucidere. Dar orice problemă are o soluție. O poveste plină de haz, M-am hotărât să devin prost este, dincolo de aspectul autobiografic, o întâlnire fascinantă cu psihicul uman.

 • Filarmonica de Stat Oradea, ora 20.30 – Teatrul Odeon Bucureşti – secţiunea Teatru Muzică Dans

ŞARAIMAN – un spectacol de dans contemporan şi stand-up comedy cu Răzvan Mazilu şi Dan Badea

 

Prezentare spectacol

Consecvent preocupărilor sale de a descoperi forme inedite de expresie artistică, Răzvan Mazilu este iniţiatorul şi protagonistul unui nou spectacol – eveniment, intitulat enigmatic “Şaraiman”.

Spectacolul, o colaborare între Teatrul Odeon şi Fundația perfoRM, reuneşte trei ipostaze artistice aparent incompatibile: dans contemporan, stand-up comedy şi muzică lăutărească interpretată de Romica Puceanu. Alăturarea acestora se concretizează într-o invitaţie de a privi cu un ochi (auto)critic, cu mult umor, o temă de meditaţie mereu actuală, profund umană: teama de ratare.

Marţi, 24 septembrie 

 • Sala Mare, ora 19.00 – Teatrul Odeon Bucureşti – secţiunea Teatru Muzică Dans – spectacol invitat

ASCENSIUNEA LUI ARTURO UI POATE FI OPRITĂ de Bertold Brecht, regia artistică Dragoş Galgoţiu

 

Prezentare spectacol

Ascensiunea lui Arturo Ui a fost scrisă în 1941 la Helsinki, în Finlanda, unde Brecht aştepta să emigreze în Statele Unite ale Americii. Piesa de teatru este o parabolă satirică despre ascensiunea lui Hitler (concentrându-se pe perioada dintre anii 1929 – 1938), cu acţiunea plasată în Chicago, în timpul prohibiţiei, personajele şi întâmplările având toate un corespondent real în Germania nazistă.

Spectacolul Teatrului Odeon este o comedie neagră cu elemente de cabaret.

Într-o perioadă în care politicul sufocă prin agresivitate, înscenarea teatrală răspunde prin ironie, arătând că monştrii lumii politice nu sunt doar îngrozitori, dar şi extrem de ridicoli.

 • Casa de Cultură a Sindicatelor, ora 21.00 – Teatrul Regina Maria – Premieră în festival – spectacol cu publicul pe scenă – secţiunea Teatru Scurt

8 FEMEI de Robert Thomas, regia artistică Radu Nichifor

 

Prezentare spectacol

Suntem în anii ’50, într-o vilă burgheză dintr-un mediu rural idilic, în ajun de Crăciun cu zăpadă abundentă. În interior, o tragedie: Marcel, bărbatul casei, este găsit mort – iar vinovatul nu poate fi decât cineva din interior.

Una dintre cele 8 femei e vinovată. Toate mint cu îndârjire cu privire la programul lor din ziua respectivă, dar se pare că toate ar fi avut un motiv să comită crima. Sau aproape toate…

Ancheta începe cu dispute, trădări, revelații sau pretexte. Măștile cad, iar unele legături se întăresc, în vreme ce altele se destramă. Toate femeile își vor dezvălui adevărata față.

Dar oare care e vinovata?

Miercuri, 25 septembrie

 • Sala Mare, 19.00 – Les Rois Vagabonds, Franța – secţiunea teatru circ

CONCERT PENTRU DOI CLOVNI, cu Igor Sellem și Julia Moa Caprez

 

Prezentare spectacol

În program: Vivaldi, Strauss, Bach. Dar muzicienii sunt niște clovni…

„Ea poartă o perucă mare și albă, însă are o față nobilă. Pare o fire jucăușă, dar ține bine un alto.

El e mai degrabă cocoșat, iar barba îi dă un aspect sumbru.

Se pare că total îi desparte, și totuși, un încetează să se caute. Fie că sunt clovni sau acrobați, muzica îi aduce împreună. Ne fac să rândem, pe un ritm crescendo, ca în Bolero-ul lui Ravel.” (Mark Verhaverbeke)

 • Sala Studio, ora 17.00 – Teatrul Tineretului Piatra Neamţ – secţiunea Teatru Scurt

TAPE de Stephen Belber, regia artistică Răzvan Muraru – Spectacol interzis minorilor sub 16 ani!

 

Prezentare spectacol

Pentru Jon, un regizor care începe să aibă succes, viaţa este o temă de rezolvat. Pentru Vince, care poartă amprentele loser-ului, viaţa e mai de grabă o petrecere de pus la cale. Pentru Amy, iubita celor doi din adolescenţă, timpul păstrează doar amintirile frumoase. Revederea, după ani buni, a celor trei, prilejuieşte o confruntare a cărei tensiune creşte gradat, prin replici scurte şi tăioase.

Ranchiune vechi care fac băşici pe limbă, perspective diferite asupra unor lucruri petrecute în timpuri confuze, vorbe găunoase care golesc fapta de vină sunt tot atâtea mecanisme psihologice explorate într-o piesă care trăieşte din energiile maligne şi benigne ale tinereţii.

 • Sala Arcadia, ora 19.00 – Teatrul Regina Maria, Trupa Iosif Vulcan – secţiunea teatru scurt

SFÂRŞIT DE PARTIDĂ de Samuel Beckett, regia artistică Emil Sauciuc

 

Prezentare spectacol

Piesa are în centru patru personaje ce trăiesc claustrate într-un spaţiu în afara căruia nu a mai rămas nimic, ca în urma unei apocalipse. Hamm, orb şi neajutorat, e ţintuit într-un scaun cu rotile; servitorul sau fiul său, Clov, se află într-o stare de agitaţie perpetuă, în conflict permanent cu Hamm, fără a putea să se liniştească ori să plece altundeva, să se elibereze. Alături de cei doi, care rămân împreună din raţiuni de neînţeles, îşi duc viaţa în pubele de gunoi Nagg şi Nell, părinţii lui Hamm. Singura lor fericire este amintirea trecutului; dezumanizaţi şi dependenţi de Clov, ei par incapabili de a înţelege prezentul în afara suferinţei în care o trăiesc.

 • Casa de Cultură a Sindicatelor, ora 21.00 – Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad- spectacol cu publicul pe scenă – secţiunea Teatru Scurt

TĂIETURA de Mark Ravenhill, regia artistică Alex Mihăiescu

 

Prezentare spectacol

Cu „Tăietura”, autorul Mark Ravenhill surprinde într-o neagră alegorie, care parcurge trei momente din viața unui mic funcționar/ torționar, câteva subiecte care se repetă în istorie cu regularitate: schimbările de regim marcate prin revoluții și contrarevoluții, existența unui pact tacit între clasa conducătoare și cei conduși și efectele propagandei și ale îndoctrinării. Cel mai interesant element este însăși metafora centrală, „Tăietura”, o operație ce reprezintă aspirația către o viață mai împlinită, la care se poate ajunge printr-o transformare bruscă. E vorba de fapt de o capcană: oamenii renunță benevol la dorințe, ba chiar și la personalitate, pentru a scăpa în același timp de orice fel de responsabilități în societatea pe care o desconsideră.

Joi, 26 septembrie

 • Sala Mare, ora 19.00 – Teatrul Csokonai Debrecen, Ungaria – secţiunea Teatru Scurt

LUMÂNĂRILE ARD PÂNĂ LA CAPĂT de Marai Sandor, regia artistică Domolki Janos

 

Prezentare spectacol

Într-un castel retras, înconjurat de păduri, bătrânul General se pregătește să primească un vizitator rar, un om care i-a fost odinioară cel mai apropiat prieten, dar pe care nu l-a mai văzut de patruzeci și unu de ani. În orele care urmează, musafirul și gazda poartă un duel de cuvinte și tăceri, se acuză și se eschivează, evocă amintirea prieteniei lor și pe cea a frumoasei soții a Generalului, moartă de mult

 • Sala Studio, ora 17.00 – Teatrul Naţional Lucian Blaga Cluj Napoca – secţiunea Teatru Scurt

BARRYMORE de William Luce, regia artistică Tudor Lucanu

 

Prezentare spectacol

Jack Barrymore, ajuns la apogeul carierei, se agaţă, de fapt, de tot ceea ce a mai rămas din rolurile interpretate de-a lungul anilor, cu precădere de Richard al III-lea şi Hamlet, marile lui succese, cu care a uimit lumea întreagă. Anton Tauf intră pe nesimţite în rolul lui Richard, astfel încât privitorul va fi derutat cu totul, nu-şi va da seama când actorul se transformă în Barrymore, iar Barrymore în Richard. „Personaj în personaj“ ca „teatru în teatru“.

Vineri, 27 septembrie

 • Sala Mare, ora 17.00 și ora 20.00 – Teatrul Regina Maria, Trupa Iosif Vulcan – Premieră în festival – spectacol cu publicul pe scenă – secţiunea Teatru Scurt

CEI CE NU UITĂ scenariul şi regia artistică Gavriil Pinte

 

Prezentare spectacol

După 50 de ani, adunarea parlamentară a Consiliului Europei nu a reuşit , în ianuare 2006, să determine condamnarea oficială a crimelor comunismului.  În sala pe jumătate goală a Palatului Europei, nu s-a putut vota recomandarea oficială, ca ideologia care a ucis milioane de oameni şi executanţii ei să fie trimişi în instanţe, aşa cum s-a întâmplat în cazul procesului de la Nuremberg. Neavând parte de judecată, de dreptate, de morminte, martirii regimurilor comuniste nu se pot odihni decât în memoria noastră – poate singura formă de justiţie.

Un spectacol itinerant, teatru în spaţiu neconvenţional, realizat după un scenariu de Gavriil Pinte.

 • Filarmonica de Stat Oradea, ora 21.00 – spectacol independent Bucureşti – secţiunea Teatru Scurt

INTERVIU de Theo Van Gogh, regia artistică Bogdan Dumitrescu

 

Prezentare spectacol

Scenariul spune povestea unui jurnalist al cărui domeniu de specialitate este politica, dar care a primit misiunea frustrantă şi enervantă de a intervieva o actriţă, faimoasa mai degrabă pentru senzualitatea ei decât pentru calitatea filmelor în care joacă.

Conversaţia – când înţepătoare şi brutală, când sensibilă sau superficială, ajunge să releve cele mai ascunse secrete ale protagoniştilor. Singurul judecător al situaţiei va fi publicul, care va decide dacă între protagonişti se naşte un război ce trebuie câştigat prin orice mijloace sau o poveste de dragoste cu năbădăi, care se înfiripă timid. Publicul este provocat sa aibă răbdare şi să înţeleagă jocul psihologic al Interviului.

 

Sâmbătă, 28 septembrie

 • Sala Mare, ora 19.00 – Teatrul Nottara Bucureşti – secţiunea Teatru Scurt- premieră în festival

UN PIC PREA INTIM de Rajiv Joseph, regia artistică Cristian Juncu

 

Prezentare spectacol

Ty Greene, eroul din spectacol, este un tip normal care are „trei probleme” foarte mari. Într-un puseu de performanţă erotică, dublat de o promiscuitate fără precedent (pentru el), Ty a reuşit să lase însărcinate trei femei, în decurs de o săptămână: iubita „oficială”, vecina de alături – o femeie căsătorită, la patruzeci şi ceva de ani – şi studenta lui, de optsprezece ani. În textul de un comic tăios al dramaturgului Rajiv Joseph, sunt aduse în lumină toate succesele şi eşecurile din viaţa lui Ty; pe măsură ce femeile se întâlnesc şi îşi dau seama de ceea ce s-a întâmplat, Ty realizează că existenţa lui a luat-o razna şi că are doar puţin timp la dispoziţie ca să o asambleze la loc. Un pic prea intim – o piesă cu „un ceva care te face să nu te poţi uita în altă parte” (conform New York Times) – este o comedie despre prietenie şi dorinţă carnală, ca şi despre felul în care cele două nu pot fi asociate.

 •  Sala Arcadia, ora 21.00 – M.A.S. Franţa – secţiunea Teatru Scurt

TRES – spectacol muzical de Miguel-Ange

 

Prezentare spectacol

“TRES” – o tragi-comedie în care Miguel-Ange interpretează două personaje: Carolina, vedetă internaţională revenită din cel mai recent turneu mondial al său şi Miguel-Ange, cântăreţ şi actor franco-spaniol.

În lumea sa fantastică, cântând melodii franţuzeşti şi spaniole din ultimele decenii, Carolina ne va spune povestea sa ca emigrant, dar şi poveştile sale de iubire.

 • Casa de Cultură a Sindicatelor, ora 17.00 – Teatrul Bulandra Bucureşti – spectacol cu publicul pe scenă – secţiunea Teatru Scurt

CONTRA PROGRESULUI de Esteve Soler, regia artistică Bobi Pricop

 

Prezentare spectacol

Esteve Soler  propune un univers absurd, populat de personaje neobişnuite, creionând un posibil viitor macabru al omenirii. Cele șapte scene ne obligă să ne închipuim cum ar arăta lumea peste zeci de ani, dacă umanitatea va urma cursul actual al progresului: o lume dura, alienata, lipsita de orice reper moral, de orice emotie.

 • Club Stage, ora 22.30, Teatrul Mignon Bucureşti – secţiunea Teatru Scurt

MOFTUL ROMÂN din Momente de I.L. Caragiale cu Lari Giorgescu

 

Prezentare spectacol

“Moftul român” descrie atitudini, comportamente şi scene ce se regăsesc şi în realitatea actuală, în stânga şi în dreapta noastră, de-a lungul şi de-a latul drumului. “Moftul” este şi nu este un moft. Este în reforme, căi ferate, tabloide, bacalaureat, lanţuri de aur, zvonuri, averse de ploaie, reţete, vedete, marionete.

Sub bagheta actorului Lari Giorgescu se naşte un spectacol comic, o înşiruire de situaţii, ce vă va vrăji şi conduce într-o lume a râsului necontrolat şi a gândului din spatele acestuia.

 

Duminică, 29 septembrie

 • Sala Studio, ora 17.00 – Teatrul Pygmalion din Viena

PUȘLAMAUA DE LA ETAJUL 13 de Mircea M. Ionescu, regia artistică Țino Geirun

 

Prezentare spectacol

“Pușlamua de la etajul 13″   este povestea tulburătoare a unei adolescente care face “greșeala” să năzuiască spre ceva, să-și plămădească vise existențiale într-o lume lipsită de coordonate umane, de înțelegere, de tandrețe, de apropiere sufletească sau întrajutorare. Și, astfel, asistăm la un autodafe. Căci micuța pușlama, coborâtă, parcă, din poezia unui Saint-Exupery, se biciuiește pe sine cu ironie, se pedepsește intransigent și cu sarcasm pentru îndrăzneala avută de a fi visat, de a fi crezut că în spectacolul lumii la care ia parte, ar chema-o “Alice”, iar țara ar fi “cea a minunilor”. Realitatea de zi cu zi întunecă cu cinism acest orizont. Răspunzători pentru eșecul unui vis suntem cu toții, chiar dacă el ar fi numai al ei. Pentru că noi țesem plasa în care visul ei s-a plămădit, pentru că noi acceptăm că în locul în care trăim s-ar putea aspira și tot noi suntem aceia care întoarcem capul și privim laș în altă parte atunci când ni se cere ajutorul.

 • Sala Mare, ora 19.00

FESTIVITATEA DE PREMIERE

 • Teatrul Regina Maria – secţiunea Teatru Muzică Dans

SCRIPCARUL PE ACOPERIŞ de Joseph Stein, regia artistică Korcsmaros Gyorgy

 

Prezentare spectacol

Adaptare după povestirea lui Shalom Alehem – „Fiicele lui Tevye”, „Scripcarul pe acoperiş” este unul din musicalurile cele mai de succes din toate timpurile. Prima adaptare scenică, la Imperial Theater de pe Broadway, a avut premiera în 1964 şi a cunoscut de-a lungul anilor peste 3200 de reprezentaţii. Adaptarea cinematografică din 1971 a fost şi ea încununată de un mare succes de public şi de critică.

Piesa istoriseşte câteva întâmplări din viaţa lăptarului Tevye, în efortul acestuia de a-şi menţine familia unită prin respectul tradiţiei atotputernice în comunitatea evreiască din satul rusesc Anatevka.

Biletele se găsesc la Agenția Teatrului

(deschisă de luni până vineri, în intervalul 10-19, dar și online,

de pe site-ul www.biletmaster.ro).

Vă așteptăm cu drag la spectacolele noastre!

Advertisements

5 thoughts on “Festival de Teatru Scurt, Ediţia XIX-a, Oradea (20-29 sept.2013) !

 1. Pingback: Festival de Teatru Scurt, Ediţia XIX-a, Oradea (20-29 sept.2013) ! | balajradualin

 2. I see a lot of interesting posts on your page. You have to spend a
  lot of time writing, i know how to save you a lot of work,
  there is a tool that creates readable, SEO friendly articles
  in couple of minutes, just type in google – k2 unlimited content

 3. I read a lot of interesting articles here. Probably you spend a
  lot of time writing, i know how to save you a lot of time, there is an online tool that creates readable,
  google friendly articles in seconds, just search in google – laranitas free content
  source

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s