Oradea şi provincia : Bihorul azi !


Luna octombrie care tocmai a început ne-a oferit câteva momente de relaxare şi bucurie . Dincolo de timpul geros care a însoţit acest debut de toamnă , în această perioadă în judeţul Bihor sunt mai multe motive de paradă .

Programul “Toamnă Orădeană” aflat în desfăşurare are activităţi mai mult decât generoase. Festivaluri de Teatru pentru adulţi şi copii, concerte simfonice, formaţii de muzică uşoară şi populară, oferă satisfacţii şi mulţumire tuturor gusturilor.“Oradea 900” este un alt eveniment major inclus în cadrul acestor maiestuoase manifestări bihorene , sprijinite de către Primăria Oraşului Oradea, Teatrul de Stat Regina Maria, principalele cluburi din oraş, Universitatea din Oradea.

oradea_900

 

Prima menţionare documentară a oraşului Oradea este din anul 1113 într-un act al abaţiei benedictine de la Zobor în cadrul căreia apar numele episcopului Sixtus Varadiensis şi a comitelui Saul de Bychar. În cinstea acestei înălţătoare aniversări în perioada 10-12 septembrie 2013 sunt organizate simpozioane ştiinţifice care vor consolida atmosfera jubiliară din Oradea

250px-Fn_braun-varadinum

Personal , am reuşit doar să particip la un concert deosebit care a avut loc la Teatrul de Stat “Regina Maria” susţinut de către renumitul Gheorghe Zamfir şi Corul “Fiat Lux” din Oradea. Sunetele , ritmurile au încântat simţurile şi fiecare spectator a părăsit sala de spectacol deosebit de impresionat. 

541872_10153311900455529_152617408_n corul-fiat-lux1

În cadrul activităţilor şcolare, imediat după începutul de an şcolar , a trebuit să ne mobilizăm pentru a face faţă unei comemorări aparte pentru spiritualitatea şi intelectualitatea românească , bihoreană. Una dintre unităţile şcolare în care predau în acest an aparţine Liceului “Nicolae jiga” din localitatea Tinca, Bihor. La Liceul “Nicolae Jiga” Tinca comemorarea a avut loc într-un mod mult mai amplu.

Nicolae Jiga 1

 

În 2010 s-au împlinit 220 de ani de la naşterea marelui Nicolae Jiga, unul dintre marii intelectuali şi filantropi ai românilor ardeleni din secolul XIX. Atunci manifestările s-au concretizat într-un adevărat regal . În acest an 2013 la Şcoala Gimnazială Gurbediu , aparţinătoare, afiliată Liceului “Nicolae Jiga” Tinca am susţinut în calitatea de profesor de istorie un discurs care a avut menirea să fixeze şi să conştientizeze în memoria celor tineri importanţa şi amploarea realizărilor caritabile şi culturale ale marelui maecena bihorean , Nicolae Jiga (1790-1870) (născut 4 octombrie 1790, Sâmnicolau Român). Comemorarea a continuat cu programele realizate de către doamnele profesoare de limba şi literatura română şi de limba franceză Laura Laza ,cu contribuţia deosebită a copiilor din ciclul primar şi gimnazial prin poezii şi evocări. La final s-au susţinut şi activităţi sportive coordonate de către profesorul de educaţie fizică Pele Alin. Activitatea a avut sprijinul total al doamnei coordonatoare Meda Logoşan care s-a dedicat până într-atât încât nu apare în nicio fotografie , acceptând benevol rolul de “fotograf”, dar şi de coordonator a activităţilor de la matematică dedicate evenimentului.

d-nul Radu clasa I clasa II

Am fost cu adevărat onorat să susţin un asemenea discurs chiar şi în una dintre localităţile marginale ale liceului care poartă numele marii personalităţi a lui Nicolae Jiga a cărui dimensiune şi relaţii , inclusiv în epocă, sunt de dimensiune europeană. Acestor considerente se adaugă şi faptul că marele patriot român este născut într-o localitate apropiată localităţii mele natale (Cefa) , adică Sâmnicolau Român. Contribuţia dumnealui este inegalată până în zilele noastre în privinţa consolidării învăţământului şi intelectualităţii ardelene (bihorene).

IMG_2412 IMG_2420 IMG_2421

IMG_2397 lucrari clasa III-IV IMG_2425

8 thoughts on “Oradea şi provincia : Bihorul azi !

 1. Pingback: Oradea şi provincia : Bihorul azi ! | balajradualin

  • Păi ăsta e baiu’, Şeri, că mi i-am folosit! Şi se pare că deagbea! cencerc să fiu ce2t se poate de obiectiv, deşi nu mi-e uşor, ave2nd een vedere că eu datorez debutul een revista Familia tocmai lui Traian Ştef, un om pe care-l apreciez, pe care l-am citit şi pe care-l stimez. Dar! Explică-mi şi mie eempotriva a ce se protestează, ce2tă vreme nimeni nu i-a smuls eencă un fir de păr din cap lui Traian Ştef? De unde ştiu aceşti semnatari ce va conţine eventualul rechizitoriu ave2ndu-l ca obiect pe Traian Ştef?

  • Eu nu eenţeleg nimic. Dacă lui Traian Ştef nu i s-au adus, oficial, niiucn fel de acuze, de unde ate2ta eenverşunare şi ate2tea nume (unele cu foarte mare greutate!) een semnarea unui protest? Protestăm eempotriva a ce? cempotriva căror fapte nelegitime luptăm? Pe cine acuzăm? Sau o facem preventiv? Ce2tă vreme nu i se impută nimic lui T.Ş., nu eenţeleg demersul celor de mai sus şi cu ate2t mai mult nu pricep de unde au aflat că luminaţii de la CJ eel acuză pe director de antirome2nism . Beznă totală.

 2. Nice post. I was checking constantly this weblog
  and I’m inspired! Extremely helpful information specifically the last part :
  ) I deal with such information much. I was seeking this particular information for a long time.

  Thanks and good luck.

 3. am si eu doua vorbe: le hamite.mai delumt, acelasi traian stef, era cosiderat ca fiind roman verde si impotriva ungurilor.acuma ii vazut pe invers sa fim seriosi.a trecut vremea sovinismului, rasismului, anti ismului delumt.dorim o europa multiculturala si ecumenica, si sarim la beregata celor ca dricec, de ex care indraznesc sa sfinteasca apa de boboteaza impreuna cu Bercea sau ii acuzam de antiromanism pe unii care nu citeaza numai din tezele de la mangalita sau mangalia?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.