Happy Halloween Romania 2013 !


Sfârşit de octombrie, început de noiembrie 2013… ! Suntem cu toţii zoriţi cu ultimele pregătiri pentru toamnă-iarnă . Tradiţionalele produse româneşti şi cumpărăturile fiecărei gospodine sau gospodar sunt destul de grav afectate şi împuţinate de la an la an. În rest cu toţii speră la o iarnă cât mai îngăduitoare, cât mai de … treabă.

Învăţământul are mai multe evenimente de comemorat în această perioadă. Ziua Armatei Române, Ziua Regalităţii (25 Octombrie). Trecerea la ora de iarnă ne aminteşte că dorim să fim cât mai productivi, cât mai energici, cât mai … diurni.  Trecerea de la octombrie-noiembrie prilejuieşte rememberuri profunde pentru fiecare individ. Dacă sărbătoarea de Halloween , de origine celto-germanică , s-a încetăţenit şi în România şi a căpătat valenţe pozitive şi vesele pentru toţi copiii şi tinerii , gândurile vârstei a doua şi a treia se îndreaptă către cei dragi trecuţi în lumea umbrelor .

halloween-650x432  Halloween-Wallpapers-300x240

Halloween-ul oferă motivul unei binevenite destinderi şi în mediul şcolar. Bineînţeles nu este oficializat decât de către unii profesori de limbi străine prin proiecte educaţionale, dar fiecare elev indiferent de ciclul din care face parte doreşte să participe şi să se pregătească cât mai adecvat. De la banalele curcubitacee care sunt la mare căutare, cât mai “scary” sculptate şi pictate , lilieci din carton sau hârtie, fantome din şerveţele , baloane “mumie” până la cele mai sofisticate costumaţii şi accesorii vestimentare (gen Dracula, Vrăjitoarea cea Rea, Ursitoare , vampir, fantomă etc.), toate fac parte din … recuzita , costumaţia personală a deosebit de atenţilor artizani ai clipelor “magice“. Veselia este la cotele cele mai ridicate. Numele acestei sărbători provine de la englezescul “All Hallows Even” , sărbătoarea creştină a tuturor sfinţilor şi a fost răspândită şi peste Ocean de către imigranţii irlandezi din Statele Unite ale Americii. În România este mai cunoscută şi sărbătorită ca atare după Revoluţia din 1989 şi în special după anul 2000.
Animated-Halloween-Wallpapers-300x168                        Halloween-Wallpaper-For-Desktop-300x168

Memoria reprezintă pentru fiecare individ principala coordonată care-l menţine pe poziţia corectă a propriei identităţi . Respectul , grija , condescendenţa acordate celor decedaţi din rândurile noastre, mai apropiaţi sau mai îndepărtaţi, sunt necesare şi nedisimulate se concretizează în frumoase tradiţii şi obiceiuri şi un respect faţă de valorile înaintaşilor, naţionale şi personale. O candelă aprinsă , lumânări , o jerbă , curăţenia în jurul mormintelor prilejuiesc amintiri atât de profunde şi de frumoase, de neşters , unice, iar celor mai puţin conformişti un gând de pioşenie , o lacrimă poate. În localitatea natală , Cefa, mormintele străbunicilor şi a bunicilor din partea tatălui se găsesc în cimitirul vechi. N-am fost nici măcar anual pe acolo şi îmi reproşez acest lucru , dar le port un respect şi amintire veşnice. Ultima dată când am fost pe la morminte m-am tulburat atât de tare încât picuri denşi şi mari mi-au străbătut fruntea , iar pe restul corpului o transpiraţie măruntă şi abundentă m-a străbătut. Am fost marcat atunci zile în şir , totul se suprapusese cu o autoevaluare personală în mai multe planuri cu constatări negative şi nemeritate. Pentru a sintetiza , eu nu ştiu cum e să primeşti ceva nemeritat şi destul de puţin ceva meritat. Dar, în fine, asta e o altă problemă…! Mormintele bunicilor din partea mamei şi  cel al tatălui se găsesc în cimitirul nou. Aproape săptămânal şi cel puţin bilunar mama se îngrijeşte ca acestea să arate cât mai bine. Eu însă, deşi îi visez cel puţin în fiecare lună, nu-mi fac prezenţa pe acolo , cu siguranţă şi pentru că ştiu că se îngrijeşte mama. Mă consolez şi încurajez că am fost alături de ei şi pentru ei în timpul vieţii şi i-am respectat pentru felul lor de a fi , de a gândi, de a trăi. Dumnezeu să vă ierte şi să vă aibă în grija şi mila Lui ! V-am iubit atât de mult…!!!

Cum este firesc şi în şcolile gimnaziale unde predau în acest an, “Fiesta” s-a declanşat printr-o febră a pregătirilor deosebit de ridicată şi profundă. La Şcoala Gimnazială Tămaşda m-am nimerit chiar în ziua “paradei“. Clasele gătite , elevii costumaţi după dare şi imaginaţie, muzica la loc de cinste şi … Pardon-uri mai puţine. Totul pentru a părea mai … “înspăimântător“. Începută pe la orele 10.00 AM , joi , 31.X.2013, a continuat până la orele 1 PM , finalizându-se cu câteva cadouri pentru fiecar elev ( un baton de ciocolată, un pahar de suc) şi cu o fotografie de grup.

photo0241_001 Photo0242 Photo0243 Photo0244 photo0245_001 Photo0246

La Şcoala Gimnazială Gurbediu parada” şi “fiesta” a avut loc în aceaşi zi de joi , dar mi s-a relatat că s-a extins până către orele 6 PM. Deosebit de încântată când am spus că aş dori să prezint ceva despre moment pe blogul personal , doamna coordonatoare Meda Lugoşan mi-a trimis pe e-mail mai multe imagini splendide surprinse de la eveniment şi chiar premianţii care s-au făcut remarcaţi atunci, sperăm noi şi la învăţătură pe mai departe.

IMG_2509  IMG_2512  IMG_2521

Câştigătorii la costume :
Loc I :  -Leucea Casian si Dejeu Ştefania VII
Loc II : – Hava Darius VII
Loc III : – Coteţ Elena V

La bostani :
Loc I :- Leucea Casian VII
Loc II : – Danciu David VII
Loc III : – Budurean Nicuşor V

Loc IV: – Sturz Lorena VIII

IMG_2531    IMG_2533

Dincolo de bucuria participării la un astfel de eveniment şi la întreaga emulaţie şi veselie generală observată , Halloween-ul pentru mine a avut loc cu o săptămână înainte când  două inspecţii neaşteptate puteau, dacă nu eram consecvent cu mine însumi, să mă compromită pe mine şi pe colegii mei. A doua inspecţie s-a concretizat cu intrarea la ora de istorie de la clasa a opta a inspectoarei de specialitate de istorie-geografie a Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, doamna Lizeta Roşu, o doamnă pe care o respect mult şi dumneaei cred eu la fel , fie şi numai în parte. A doua prezenţă din cadrul inspectării a fost cea a domnului Inspector General Adjunct,  Nicolae-Ioan Avram . În cele din urmă totul s-a armonizat fructuos , aprecierile meritate au fost pozitive , iar eu deasemenea i-am măgulit într-un mod meritat asupra activităţii şi rezultatelor personale ale dumnealor. N-aş dori însă să insist asupra modului în care câţiva elevi neatenţi şi mai puţin educaţi puteau compromite totul.

În concluzie … , la final, … am putut spune “Nu mi-e frică de BAU-BAU” şi vă doresc … Happy Halloween !!!

Advertisements

3 thoughts on “Happy Halloween Romania 2013 !

  1. Pingback: Happy Halloween Romania 2013 ! | balajradualin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s