Nelson Mandela (1918 – 2013 ) !


O veste neaşteptată a îndurerat întreaga planetă. Nelson Mandela – cel care s-a făcut atât de îndrăgit de către toate vârstele şi de către oamenii din toate ţările – a încetat din viaţă la o vârstă respectabilă. Aflasem în vară că marele luptător pentru drepturile omului şi a rasei negre a fost internat de urgenţă din cauza unor complicaţii pulmonare. M-am bucurat enorm când am aflat că s-a reuşit stabilizarea sa sperând într-o redresare fizică de durată. Nelson Mandela s-a bucurat atunci de vizita preşedintelui Statelor Unite ale Americii în Republica Africa de Sud. Respectul şi aprecierile ca şi urările de bine au fost atunci unanime. Acum însă întreaga omenire a pierdut o adevărată legendă vie . Încă din timpul vieţii personalitatea marelui lider african a căpătat o dimensiune mitologică. Forţa eului interior, vigoarea încrederii de sine şi a tinereţii au animat şi propulsat acest meteor al lumii africane către topul celor mai populari şi iubiţi oameni ai planetei noastre şi au făcut posibilă depăşirea oricăror complexe de inferioritate personală.

305927-awesomestories.com-second-wife

Nelson Rolihlahla  Mandela s-a născut în anul 1918 la 18 iulie, în satul Mzevo,  Transkei (sud-est), în clanul regal Thembu , etnia xhosa. De timpuriu familia s-a mutat  în satul vecin Qunu, unde a petrecut, conform spuselor sale, “anii cei mai fericiţi” – o copilărie splendidă la ţară  -,  primind ulterior o bună educaţie.

305958-family

În timp ce învăţătorul său îl  numea Nelson, tatăl său îl striga Rolihlahla (“cel care creează probleme”, în xhosa). Mandela a manifestat foarte devreme  un spirit iubitor de libertate, demnitate , egalitate şi autodeterminare umană. Studenţia la Universitatea Fort Hale a fost întreruptă prin exmatriculare din cauza convingerilor sale. A urmat şi un conflict în familie care părea să-i diminueze toate şansele de a accede către celebritate şi consacrare în cadrul tribului său şi a lumii întregi. Plecând la Johannesburg,  vigurosul şi arătosul tânăr – Nelson Mandela , a luptat împotriva persecutării conaţionalilor săi de culoare de către guvernele care au instituit în Africa de Sud – Apartheidul. Întâlnind pe Walter Sisulu care-i devine prieten apropiat şi devenind membru al Congresului Naţional African, Nelson Mandela a întruchipat cel mai bine imaginea eroului luptător împotriva Apartheidului şi pentru drepturile şi demnitatea umană. Arestat în anul 1962 , a fost condamnat la închisoare pe viaţă în anul 1964, fiind încarcerat timp de 27 de ani dintre care 18 ani la închisoarea Robben Island din largul Cape Town. În timpul detenţiei a dobândit afecţiuni importante care s-au agravat cu înaintarea în vârstă provocându-i neplăceri şi dureri numeroase şi chiar pneumonia şi tuberculoza care i-au provocat în cele din urmă decesul. În urma unei campanii pro-Nelson Mandela la 11 febr. 1990 marele lider a fost eliberat şi în anul 1993 a fost distins cu renumitul Premiu Nobel pentru Pace.

nelson_nobel
Alegerile generale organizate în anul 1994 au condus la victoria partidului a cărui preşedinte era şi i-a oferit şansa de a deveni primul preşedinte al Africii de Sud între anii 1994-1998. A iniţiat realizarea primei constituţii sud-africane şi a coordonat o comisie a cărei misiune era să lupte împotriva abuzurilor comise în trecut împotriva drepturilor omului, a tutelat implementarea reformelor agrare, de sănătate publică, de combatere a sărăciei, a fost apreciat ca fiind un adevărat “părinte al naţiunii”. În anul 1999 s-a retras din politică la o vârstă înaintată petrecându-şi restul zilelor între Johannesburg şi Qunu.

cine-a-fost-nelson-mandela-intre-parin-ele-na-iunii-madiba-i-ca-tigatorul-premiului-nobel-pentru-pace-109787-1

Joi seara, 05.XII.2013 , Nelson Mandela a încetat din viaţă la vârsta de 95 de ani. Actualul preşedinte al Africii de Sud, Jacob Zuma, a declarat imediat după aflarea veştii : “Fostul preşedinte NELSON MANDELA ne-a părăsit (…), acum se odihneşte în pace. Naţiunea l-a pierdut pe unul dintre cei mai iluştri fii ai săi”,  în jurul orei 21.30 GMT .”Poporul nostru a pierdut un tată”. Preşedinţii şi oficialii tuturor ţărilor lumii şi-au prezentat omagiile , îndurerarea şi condoleanţele.

330816-

Suntem siguri că simbolul şi spiritul “nelsonian” va deveni nemuritor în numele luptei pentru drepturile omului, democraţie sau monarhie constituţională, libertate şi demnitate umană, depăşind acest moment funest al trecerii în nefiinţă a omului Nelson Mandela şi chiar va deveni mai puternic, mai sugestiv, mai reprezentativ.

Condoleanţe întregului popor sud-african şi familiei, tribului din care face parte Nelson Mandela, “Dumnezeu să-L ierte” şi “Să-i fie ţărâna uşoară”, existenţa lui va servi pentru totdeauna ca un exemplu al respectului de sine şi a dragostei de oameni !

636x477_138628526959e20d37

Advertisements

12 thoughts on “Nelson Mandela (1918 – 2013 ) !

 1. Pingback: Remember – Nelson Mandela ! | balajradualin

 2. Vă mulţumesc pt. comentarii…Bineînţeles că înţeleg engleza….Cred însă că Nelson Mandela va fi perceput pentru ceea ce a reuşit să realizeze pozitiv….Incontestabil , în situaţia în care se găsea, trebuia să caute aliaţi şi din exterior, dacă comuniştii au răspuns este o altă problemă….Observăm şi azi ce forţă au orientările neo-comuniste sau partidele social-democrate chiar în Europa….Cu siguranţă la un moment dat va trebui să se pună în balanţă şi să se spună totul în privinţa marilor personalităţi, acum însă nu cred că ar fi momentul în cazul de faţă…
  În rest ,numai bine vă doresc…..Sărbători fericite….!!!!

   • trebuie să recunoaştem însă dimensiunea şi unele realizări remarcabile ale acestor personalităţi…Sunt meteorice chiar dacă au doze de nocivitate…. sau dacă au lacune şi limite în privinţa dezvoltării culturale , savante… Mă surprinde opinia dumneavoastră complet neconciliatoare, faţetele lor negative v-au condus pe calea renegării şi condamnării lor definitive…, dar cum oare se putea altfel ?….lumea civilizată folosea şi ea unele mijloace neortodoxe…

   • Sint sigura ca si Hitler a avut realizări remarcabile. Puse insa in balanta, acestea palesc in greutate in comparație cu ceea ce a făcut rău. Asa este cu toți dictatorii, tiranii si teroristii.

    Daca mijloacele folosite duce la moartea oamenilor, la încălcarea drepturilor, ma întreb cit de civilizata se poate numi lumea aceea?

   • aveţi dreptate…. Hitler însă este un dictator fără milă care şi-a urmărit visul “imperial”, deşi în copilărie a fost iubitor de artă… Nu poate fi reabilitat niciodată de către nimeni… Observ că criticaţi şi moravurile lumii civilizate şi chiar aveţi motive să o faceţi…În momente de reeveluare personală severă mă îndoiesc foarte mult şi eu de tot ceea ce ne înconjoară… Sunt pacifist, romantic şi altruist din fire , dar nu până la non-kombat total, şi introvertit până la implozie….
    linkul numelui dvs. m-a condus la un site unde la About am aflat despre tipul activităţii dumneavoastră…. Poate mă informaţi mai mult despre aceasta chiar dacă nu la comentarii , ci pe adresa mea de e-mail: radu_balaj77@yahoo.com
    sunt deasemenea interesat despre modul în care m-aţi aflat şi ce părere aveţi despre blogul meu, eventual sfaturi …. Puteţi găsi subiecte diferite pe blogul meu asupra cărora poate vă exprimaţi la fel ca aici opinia, critica…
    Vă mulţumesc…!!!….Sărbători fericite…!!!

 3. aveţi dreptate…. Hitler însă este un dictator fără milă care şi-a urmărit visul “imperial”, deşi în copilărie a fost iubitor de artă… Nu poate fi reabilitat niciodată de către nimeni… Observ că criticaţi şi moravurile lumii civilizate şi chiar aveţi motive să o faceţi…În momente de reeveluare personală severă mă îndoiesc foarte mult şi eu de tot ceea ce ne înconjoară… Sunt pacifist, romantic şi altruist din fire , dar nu până la non-kombat total, şi introvertit până la implozie….
  linkul numelui dvs. m-a condus la un site unde la About am aflat despre tipul activităţii dumneavoastră…. Poate mă informaţi mai mult despre aceasta chiar dacă nu la comentarii , ci pe adresa mea de e-mail: radu_balaj77@yahoo.com
  sunt deasemenea interesat despre modul în care m-aţi aflat şi ce părere aveţi despre blogul meu, eventual sfaturi …. Puteţi găsi subiecte diferite pe blogul meu asupra cărora poate vă exprimaţi la fel ca aici opinia, critica…
  Vă mulţumesc…!!!….Sărbători fericite…!!!

 4. I was curious if you ever thought of changing the structure of
  your site? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way
  of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures.
  Maybe you could space it out better?
  prestamos online

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s