Despre Sănătate, Umanitate şi “Întâmpinarea Domnului” !


Am păşit în prima zi a lunii februarie 2014. Azi, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte pe Sfântul Trifon , iar mâine este sărbătoarea de Întâmpinarea Domnului ( în popor Stretenia după denumirea din limba slavonă). Sărbătoarea din 2 februarie mărturiseşte despre urcarea Fecioarei Maria la Ierusalim după 40 de zile de la naştere pentru curăţire şi întâmpinarea Pruncului de către dreptul Simeon care-l binecuvântează, relatată de către apostolul Luca.

99024_intampinarea_domnului_w180(1)

Ziua de mâine este pentru mine mai importantă şi dintr-un alt motiv. A fost ziua de naştere a tatălui meu. S-a născut la 2 februarie 1942 şi l-am pierdut în anul 2009. Am ţinut deosebit de mult la el şi l-am apreciat enorm. Din nefericire la 67 de ani din cauza unei afecţiuni cardiace a decedat fulgerător cu toate că dacă ar fi beneficiat de o medicamentaţie mai atentă ar fi putut trăi încă 10-20 de ani. În România însă precum într-un bal al spânzuraţilor a lui Rimbaud precaritatea serviciilor medicale, agravarea unor afecţiuni şi alte cauze (nu în ultimul rând financiare) au condus la îmbolnăvirea gravă şi decesul unei întregi generaţii de vârsta a treia şi a doua. ” Sub ştreangul negru – ciung simpatic  / Dansează slabii paladini/ Ai dracului îndemânatic / Schelete lungi de Saladini” (Rimbaud,Balul Spânzuraţilor). Sarcastic , înfiorător , dar moartea a secerat neiertător, dezumanizând pretutindeni.

160px-Arthur_Rimbaud

Eclesiastul spune despre Dumnezeu că : ” Orice lucru El îl face frumos la vremea lui ; a pus în inima lor ( a oamenilor n.n.) chiar şi gândul veşniciei , măcar că omul nu poate cuprinde, de la început la sfârşit , lucrarea pe care a făcut-o Dumnezeu” (Eclesiastul 3,11). Deosebit de sugestiv acest verset biblic care relatează despre aspiraţiile mai mult sau mai puţin devoalate ale oamenilor. Străduinţele oamenilor pentru a deţine piatra filosofală sau viaţa veşnică sunt milenare. Lucian Blaga se declara convins că pentru “Dumnezeu un om este mai preţios decât o galaxie”. Câtă înţelepciune. Geneza ne spune că Dumnezeu a făcut omul după Chipul şi asemănarea Sa. Psalmii întregesc : Ce este omul, ca să Te gândeşti la el? Şi fiul omului, ca să-l bagi în seamă? L-ai făcut cu puţin mai pe jos decât Dumnezeu, şi l-ai încununat cu slavă şi cu cinste. (Psalm 8:4-5). Referitor la asemănarea om-Dumnezeu , Papa Ioan Paul al II-lea spunea : ” Gândul omului cu privire la lumea vizibilă , la natură , se deosebeşte într-un fel de natura însăşi… Mai mult se deosebeşte decât se aseamănă… Omul se aseamănă mai mult cu Dumnezeu decât cu natura… Textul biblic nu ne vorbeşte de asemănarea omului cu restul creaturilor , ci numai cu Dumnezeu”.

Ar fi foarte multe de spus, dar viaţa se desfăşoară cu o rapiditate din ce în ce mai accelerată în zilele noastre în aşa fel încât uneori este de mirare că mai citim câte o carte sau că mai raţionăm corect conform răsfrângerii Chipului lui Dumnezeu în noi. M-am bucurat enorm când am aflat că renumitul pilot de Formula 1 – Michael Schumacher, are şanse reale de a supravieţui nefericitului accident de schi şi de a fi readus la viaţă din coma profundă care i-a fost indusă. A decedat în România însă celebra realizatoare a emisiunii “Tezaur Folcloric”Marioara Murărescu. Situaţia politică, economică şi diplomatică este şi destul de tensionată. În România a apărut o nouă alternativă – Partidul Mişcarea Populară. La nordul României o ţară deosebit de influentă este în derivă. Ucraina este în pragul revoluţiei şi implicaţiile deteriorării situaţiei din Ucraina din perspectiva României sunt incalculabile. Adevărat dragon al Rusiei , Ucraina este împărţită în mai multe regiuni istorice aflate pe nivele diferite de dezvoltare. Este o ţară imensă la graniţa Uniunii Europene. România s-a mai confruntat cu o situaţie asemănătoare în timpul destrămării Yugoslaviei. Există în acest context ca şi în cazul Yugoslaviei dispute economice, ideologice , religioase, iar Uniunea Europeană şi SUA susţin tacit şi ideologic acţiunile manifestanţilor nemulţumiţi de încarcerarea firavei Yulia Tymoschenko şi de încăpăţânarea liderilor politici ucraineni.

-

Celeritatea evoluţiei relaţiilor internaţionale devine surprinzătoare şi contaminatoare. Face obiectul unor discuţii aprinse de analize de tip heideggerian cu trimiteri profunde în plan fenomenologic , sociologic. În urmă cu doi ani am citit o lucrare de doctorat a doamnei doctor Laura T. Ilea care analiza opera lui Martin Heidegger. Observaţiile dumneaei sunt demne de luat în seamă. Fenomenologia prin multiplele ei faţete care pot fi surprinse ( aculturaţie, deculturaţie etc.) reprezintă o ramură cu posibilităţi şi rezultate nebănuite , infinite.

Heidegger3

Îmi exprim convingerea că soluţionarea tuturor problemelor nu va fi posibilă nicicând , dar o evoluţie pozitivă pe calea dezvoltării nivelului de viaţă şi de trai trebuie să devină o prioritate la nivel mondial. Şi în acest context aş putea închina un pahar precum poetul : ” … aide să-nchinăm pentru ceva/ Pentru sfânta Libertate rădic cupa asta grea/ Pentru dulcea Poesie, pentru aripatul Vis !/ Cetitor, dân ochii-mi lacrămi picură pă manuscris” (Mircea Cărtărescu, Levantul).

mircea_cartarescu

5 thoughts on “Despre Sănătate, Umanitate şi “Întâmpinarea Domnului” !

 1. Pingback: Despre Sănătate, Umanitate şi “Întâmpinarea Domnului” ! | balajradualin

 2. Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site?
  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another
  platform. I would be great if you could point
  me in the direction of a good platform.

 3. I have been browsing online greater than three hours today,
  but I never discovered any interesting article like yours.
  It is beautiful value sufficient for me. Personally, if all website owners and bloggers made
  excellent content material as you probably did, the web can be much more useful than
  ever before.

 4. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your website,
  how could i subscribe for a blog web site?

  The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s