Anchete , Idei religioase , Sport la debut de Februarie 2014 !


Februarie reprezintă principala lună a iernii. În mod normal acum gerul şi frigul sunt cele mai aprige. Nefiind un deosebit de mare iubitor al anotimpului de iarnă , mă bucur de acest punct de maxim atins de iarnă deoarece ştiu că peste mai puţin de o lună urmează , cel puţin calendaristic şi sperăm nu numai, primăvara. Până atunci însă mai trebuieşte savurată splendoarea şi nobleţea iernii. Din păcate pentru unii nu a fost o simplă evoluţie calendaristică. Imaginile atât din străinătate , cât şi din România oferă suficiente cazuri de drame şi traumatisme suferite de către cetăţeni. Dincolo de lupta cu nămeţii cu care românii nu se pot declara învingători decât în parte, deosebit de discutat şi la limita unei catastrofe o reprezintă cazul celebrei aterizări forţate a avionului din Apuseni cu medicii care se străduiau să salveze alte vieţi. Lipsa unei operativităţi sporite în astfel de cazuri este deosebit de îngrijorătoare. Căderea avionului a avut loc între localităţile Horea şi Beliş din judeţul Alba în plină pădure, dar cei responsabili nu au găsit cele mai bune mijloace de comunicare şi salvare decât după 6 ore. La drept vorbind este de mirare că a scăpat vreunul cu viaţă prin impactul avionului cu solul. Pilotul , Iovan şi tânăra Aura au decedat. Aura a murit după … 5 ore de la impact. Dumnezeu să-i odihnească în pace ! Ceilalţi medici cu răni mai superficiale au încercat din răsputeri să se oblojească şi să anunţe cât mai repede tragedia. În cadrul mărturiilor medicului Ianceu la televizor, el dezvăluie că au declarat poziţia exactă prin telefon la puţin timp după impact. Indiferent cine trebuia să intervină în astfel de cazuri cu siguranţă trebuia să dea dovadă de o promptitudine mai mare. Au fost găsiţi mai repede de către localnici. În fine…

298x197 646x404

Delegaţia FMI prin doamna Andreea Schaechter a sosit în România şi a purtat discuţii cordiale cu reprezentanţii României. S-au convenit chestiuni serioase şi Guvernul României se pare că îşi propune relansarea economică şi bancară.

ROMANIA-ECONOMY-IMF

Începând cu ziua de mâine începe Opimpiada de Iarnă de la Sochi 2014. Rusia s-a străduit din răsputeri să mobilizeze pentru asigurarea securităţii în centrul olimpic forţe militare şi civile impresionante. Am auzit că există şi ameninţări relevante adresate către două competitoare din echipa Austriei. Sperăm că totul se va realiza fără incidente grave , altfel tot farmecul întrecerilor olimpice de iarnă ar fi în mod cert umbrit, chiar compromis.

121022133841830_CREDIT+Sochi+2014.mainpicture_612

Recitind , a câta oară oare, din Niceta de Remesiana am rămas impresionat de modul în care respectă şi evidenţiază  celebrul scriitor creştin de origine daco-romană  Trinitatea şi Simbolul Credinţei. Sunt într-adevăr definitorii pentru credinţa în divinitate şi credinţa creştină şi cu adevărat ziditoare pentru interiorul sufletesc al fiecărui creştin ortodox în special. Deplângând starea omului în Opere , Niceta de Remesiana spune în Cartea a III-a : “Vai, omule , tu, care nu te cunoşti măcar pe tine însuţi, îndrăzneşti să măsori cele dumnezeieşti” (Cărticele de Învăţătură,Cartea III,2). Mai multe dispute religioase interne sau schismatice l-au obligat pe Niceta de Remesiana să îşi sintetizeze propria viziune privind existenţa, funcţionarea şi relaţia dintre Persoanele Trinităţii : Tatăl , Fiul şi Duhul Sfânt. “Urmează să expun , după cuprinderea minţii (pro captus mentis), ce înţeleg eu despre a treia Persoană , adică Duhul Sfânt” (Opere, Cărticele de Învăţătură, Cartea III, 2,1). Mai departe el spune: “Credincioşilor le este de ajuns aşadar să ştie că Fiul este , fără îndoială, născut , iar Duhul purcede de la Tatăl. … Credem aşadar că Sfântul Duh Mângâietor purcede de la Tatăl” (Cărticele de Învăţătură, Cartea III, 2, 5) şi ” Sfântul Duh nu poate fi cunoscut mai deplin decât prin măreţia lucrărilor” (Cartea III,6). Simbolul Credinţei este comentat de către Niceta de Remesiana acordând o venerare imaculată Tatălui , Fiului şi Duhului Sfânt. “Această credinţă în Treime s-o întăriţi , fraţilor, în inimile voastre , crezând ÎNTR-UNUL DUMNEZEU TATĂL ATOTPUTERNIC ŞI ÎN FIUL LUI IISUS HRISTOS , DOMNUL NOSTRU , ŞI ÎN DUHUL SFÂNT, lumina adevărată, sfinţitorul sufletelor … ” (Cartea V, 8). Adevărate nestemate aceste aprecieri ale renumitului scriitor din secolul IV-V e.n de la Dunărea de Jos. Aceste scrieri mărturisesc despre vigoarea creştinismului daco-roman. Tradiţia creştinismului românesc se revendică încă de la Sfântul Apostol Andrei , dar în secolele IV-VI e.n. este deosebit de fecund în întreg spaţiul carpato-danubiano-pontic. Sunt cunoscuţi mai mulţi scriitori şi martiri creştini pe care Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte anual. În paralel cu mărturisirea Sfintei Treimi , Niceta de Remesiana consideră salutară şi absolut necesară credinţa în SFÂNTA BISERICĂ UNIVERSALĂ (SANTAM ECCLESIAM CATHOLICAM – Într-una Sfântă , sobornicească şi apostolească Biserică) (Cartea V , 10)

125227_sfantul-niceta-remesiana_w180

Mă bucură enorm activitatea religioasă a ultimului deceniu. Autorităţile religioase sprijină mai mult decât oricând activităţile caritabile şi coordonează evenimente de comemorare şi se constată un spirit de conciliere interreligioasă mult mai intens şi real decât înainte. Acest fapt îl constat atât în România , cât şi în străinătate. Înalte feţe bisericeşti mai puţin implicate în plan politic , care nu răspund unor rivalităţi între culte decât într-un mod moderat prin intermediul studiilor publicate. Mi se pare cea mai raţională şi echitabilă atitudine posibilă în contrast cu spiritul de cruciadă al prelaţilor catolici  sau cu febrila şi uneori grobiana atitudine a preoţimii ortodoxe în raporturile sale cu populaţia şi străinii în Evul Mediu.

sfantul-apostol-pavel2-209x300

Apostolul neamurilor , Pavel îndemna : “Fiţi slabi cu cei slabi” în timp ce anterior lui cu trei secole Aristotel spunea în Metafizica : “Lecţiile trebuie să fie potrivite cu cei care le ascultă. Apreciem cum se cuvine atunci când ni se vorbeşte mai pe înţeles , altminteri nu ne luminăm cu privire la cele mai îndepărtate , fiindcă mai puţin obişnuite , acestea rămân încă mai necunoscute şi mai străine…… Cât de puternică este obişnuinţa o arată legile , în care miticul şi copilărescul , ca habitus , exercită o presiune mai mare decât cunoşterea lor” (Aristotel , Metafizica, II,3).

aristotel

Se apropie cu repeziciune debutul celui de-al doilea semestru şcolar. Provocările nu sunt puţine. Noi examene şi discuţii numeroase şi aprinse. Iarna să vă fie cât mai plăcută şi suportabilă, se apropie  Valentine s Day, iar primăvara o adevărată reverie .

Advertisements

8 thoughts on “Anchete , Idei religioase , Sport la debut de Februarie 2014 !

 1. Pingback: Anchete , Idei religioase , Sport la debut de Februarie 2014 ! | balajradualin

 2. Hi there, just became alert to your blog through
  Google, and found that it’s really informative.
  I am going to watch out for brussels. I’ll be grateful
  if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your
  writing. Cheers!

 3. I feel that is one of the so much important info for me.
  And i’m happy studying your article. But want to
  statement on some normal issues, The website style
  is wonderful, the articles is in point of fact great :
  D. Excellent process, cheers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s