Ev Mediu , Amintiri, Realităţi … primăvăratice !


Suntem în apropierea ultimei decade a lunii martie. Dimineaţa în unele zile a fost destul de răcoros , dar în timpul amiezei o căldură primăvăratecă înduioşătoare învăluia suprafaţa Pământului în aşa fel încât sentimente de nostalgie şi bucurie copilărească se armonizau în sufletul fiecăruia. Doar un vânt tăios , neiertător , zălog al schimbării de anotimp indispunea şi provoca pagube. Propriul bioritm lupta pentru a depăşi uşoarele dezechilibre cauzate de schimbarea de anotimp şi pentru intrarea pe un trend energetic superior căruia îi sunt caracteristice creativitatea, vitalitatea, elasticitatea . Am intrat în Postul Paştelui şi doream să mă abţin de la produse neindicate din punct de vedere religios pentru această perioadă. Reuşesc mai puţin asta însă, dar nu am făcut exces alimentar niciodată, deci nu este cazul nici acum . Îmi propun să ţin o dietă mai strictă măcar miercurea şi vinerea de acum şi până la încheierea Postului. În alţi ani ,fără a pretinde că sunt mare credincios , am reuşit acest lucru. Sper că voi reuşi şi acum.

flori_de_primavara_poze_ghiocei  primavara1

Predând în acest an într-una dintre şcolile gimnaziale a cărei nume al localităţii are profunde rezonanţe medievale , am plecat de unul singur într-o dimineaţă către “platforma urbană” medievală de la Tămaşda, Bihor. Acolo a fiinţat în urmă cu nouă (9) secole o comunitate urbană a cărei frumuseţe ne-o putem doar imagina şi ar merita simulată vreodată pe un calculator. Din mărturiile păstrate se pare că au existat mai multe biserici şi turnul teutonic care există până în zilele noastre. În timpul facultăţii am efectuat practica de teren atât la Biharia , cât şi la Tămaşda. La Biharia cetatea cu val de pământ a lui Menumorut rezervă încă numeroase taine care trebuiesc cercetate. Săpăturile la care am participat acolo au dezvăluit sub conducerea prof. univ. dr. Sever Dumitraşcu mărturii din timpul lui Menumorut însuşi şi din timpul stăpânirii maghiare. Efectuând o săpătură liniară iniţial , eu am întrebat dacă nu ar trebui să ni se prezinte (timp fizic exista) şi o săpătură de tip … casetă. Adică de tip pătratic. Bătrânul arheolog , recunoscut în plan ştiinţific la nivel internaţional, exasperat de pasiunea mea şi în acelaşi timp dezamăgit de creditul acordat în acea perioadă cercetărilor ştiinţifice , a măsurat ţărăneşte … cu pasul opt paşi chiar lângă valul de pământ interior al cetăţii paralel cu acesta şi încă opt paşi către interior. Şi apoi râzând ne-a spus : “Săpaţi aici… pe suprafaţa asta. Şi o să aveţi şi o săpătură de tip casetă“. Probabilitatea ca să găsim acolo ceva era aproape nulă, dar noroc chior… chiar acolo am aflat fundaţia unei bazilici creştine realizate în timpul Regatului Maghiar între 1166-1200 e.n. Am rămas cu toţii înmărmuriţi. Anul următor ni s-a propus realizarea practicii de teren la Tămaşda, Bihor. Bazilica de dimensiuni reduse , o adevărată perlă din cărămidă arsă , de tip romanic cu elemente gotice m-a impresionat enorm.

Photo0281 Photo0282 Photo0283

Era singura construcţie încă nedemolată de secol XII-XIII e.n. din Transilvania. Intrând sub acoperişul său am încercat să-mi imaginez călugării oficiind slujbele . În starea ei iniţială cu siguranţă a fost deosebit de cochetă . Privirea absidei sau intrarea în spaţiul deţinut de aceasta îţi lasă fiori. În apropierea ei s-a primit permisiunea pentru efectuarea săpăturii arheologice. S-a observat că la distanţa de cinci metri exista urmele unui zid de cărămidă şi în jur existau schelete umane. Chiar eu am avut grijă ca scheletul unei tinere (10-16 ani) să fie exhumat în condiţiile cele mai bune . Turnul teutonic a rămas atunci necercetat. Acum am înţeles că există un proiect comunal şi judeţean care are ca scop salvarea şi punerea în oferta turistică a acestui turn medieval. Conceput pe mai multe nivele , cu însemne gotice şi romanice incontestabile , Turnul de la Tămaşda a reprezentat între secolele al XII-XIII una dintre cele mai evoluate fortificaţii medievale din Transilvania. Lucrarea lui Rogerius , Carmen Miserabile (Cântec de Jale), prezintă cucerirea de către armatele tătaro-mongole a Rodnei, cetăţii Oradea pe care o descrie ca fiind bine realizată cu fortificaţii multiple şi a localităţii medievale Tămaşda : “După aceasta (Cetatea Oradea n.n.), a început să circule svonul că tătarii au ocu­pat în zorii zilei podul lui Thoma (Tămaşda n.n.), satul theutonilor [saşilor], şi pe câţi n-au voit să-i mai păstreze, în cruzimea lor îngrozitoare, i-au ucis cu sabia, mişeleşte“. Celebrul călugăr descrie ororile comise în iureşul lor de către renumiţii călăreţi. Ar mai fi foarte multe de spus referitor la acele evenimente şi la altele următoare, dar mă mărginesc doar la aceste succinte aprecieri.

Bazilica-din-Tamasda-434x580 Photo0296 Photo0295 Photo0290 Photo0286 Photo0288 Photo0284 Photo0287

România zilelor noastre trăieşte cu speranţa şi dorinţa depăşirii problemelor economice .Criza economică mondială a ultimilor ani şi recenta criză din Ucraina care pare să se îndrepte spre divizarea acestui stat ne poate pune serios pe gânduri. Totul în timp ce un raport al NASA confirmă existenţa a peste 7oo de planete pe care există apă în Universul cercetat până acum.În Bihor am urmărit în ultimele săptămâni o dispută atât de serioasă privind mutarea sediului Muzeului Ţării Crişurilor. Opiniile directorului acestei adevărate instituţii de cultură , Aurel Chiriac, critic de artă, a Ramonei Novicov , critic de artă, şi a unui impresionant număr de artişti plastici şi intelectuali bihoreni sunt unanime: sediul Muzeului Ţării Crişurilor trebuie să fie stabilit acolo unde s-a investit enorm în ultimii ani – peste 16 milioane de euro– , la sediul fostei Garnizoane unde ar fi spaţiul adecvat şi ar putea fi creat climatul pentru expunerea zestrei artistice şi culturale a Bihorului. Clădirea este cu adevărat impresionantă şi dacă s-a investit atât până acum ar fi chiar păcat, dar …cineva are o altă opinie. Primarul Oradiei , Ilie Bolojan şi Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor doresc mutarea Muzeului Ţării Crişurilor la sediul Cetăţii Oradea. Rezonanţa istorică şi asocierea sunt lăudabile, intenţia primarului nu cred că este răutăcioasă şi poate fi percepută ca … nobilă dacă sediul Cetăţii Oradea ar arăta în cele mai bune condiţii. La Cetatea Oradea mai este foarte mult de muncă cu investiţii enorme pentru o reabilitare totală. Pereţii prezintă urme de egrasie şi deci camerele sunt improprii pentru expunerea unor obiecte rarisime şi pretenţioase. Pe de altă parte, de către cei consacraţi în domeniul artelor, brandul Cetăţii Oradea şi al Muzeului Ţării Crişurilor s-ar dori valorificate separat. Primarul I. Bolojan ar fi replicat însă sec : ” Muzeul nu încasează într-o lună nici cât să plătească curentul electric”, susţinând că spaţiul fostei Garnizoane ar fi prea costisitor pentru autorităţile locale şi contribuabil. Este dureros de adevărat cum aceste nestemate ale Muzeului Ţării Crişurilor sunt atât de costisitoare şi ineficiente , deşi ar trebui să constituie surse inepuizabile de venituri şi punct de reper al identităţii regionale. Am cunoscut personal personalităţile enumerate mai sus încă din timpul studenţiei sau cu ocazia diferitelor evenimente şi nu cred că pot fi acuzaţi de rele intenţii sau de polemici gratuite păguboase, dar după cum observ conflictul creat va amâna “mutarea în casă nouă” a Muzeului Ţării Crişurilor şi la o uşoară răcire a relaţiilor dintre unele personalităţi marcante ale oraşului de pe Crişul Repede.

varadium-cetate-oradea-1024x751  muzeul-tarii-crisurilor

Sper ca timpul frumos să se instaleze cât mai repede şi definitiv şi vă urez pe această cale încă o dată o primăvară superbă şi apropierea Sărbătorilor Pascale cât mai senină şi fructuoasă !

Advertisements

5 thoughts on “Ev Mediu , Amintiri, Realităţi … primăvăratice !

  1. Pingback: Ev Mediu , Amintiri, Realităţi … primăvăratice ! | balajradualin

  2. Pingback: Ev Mediu, Amintiri, Realități primăvăratice ! | regatulpovestilor

  3. Pingback: Ev Mediu, Amintiri, Realități primăvăratice ! | matinalcafe

  4. Pingback: Ev Mediu, Amintiri, Realități primăvăratice ! | My Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s