Minivacanţă, “Evadare” şi Peripeţii !


Intrarea din punct de vedere calendaristic , chiar şi termic , în ultima lună a primăverii descătuşează energii noi, nebănuite. Luna mai are darul de a ne introduce după o tradiţie de peste un secol , încă din prima zi într-o periodă de festin. 1 Mai aniversează Ziua Internaţională a Muncii apreciată în unanimitate ca un real progres pe calea obţinerii drepturilor muncitoreşti şi intelectuale. N-aş dori să insist asupra beneficiilor şi succeselor obţinute prin lupta sindicală cu răsfrângere directă în privinţa evoluţiei ideologiilor de Dreptul Muncii de-a lungul timpului (ziua de muncă la 8 ore, drepturi salariale riguros stabilite, perfecţionare,etc.). La nivel internaţional foarte multe ţări au decretat această zi ca una de sărbătoare . Deşi rezonanţa este mult mai veche şi uşor sinistră în memoria colectivă a românilor, febra zilei de 1 Mai din perioada comunistă încă mai răsună prin versurile cântecului : “Cu toţii …, Sărbătoresc…, 1Mai Muncitoresc ! … Tra-la …la-la-la ,la-la-la….la-la-la-la-la…!” .

200px-HaymarketRiot-Harpers

În acest an bugetarii de la stat au primit liber şi de 2 mai deoarece 1 Mai s-a suprapus zilei de joi şi s-a considerat că ar fi bine venit şi vineri liber, plus week-endul. Adevărată minivacanţă pantagruelică. Micii , cârnaţii şi condimentele sunt rumenite bine, băuturile alcoolice la mare căutare , dovadă că românul este … parolist. Munceşte la … distracţie ! Că doar şi asta e o pricepere şi artă. Am văzut imagini cu tinerii şi studenţii plecaţi la Vama Veche. Cu bani mulţi sau fără, “au , n-au treabă” cu toţii la “Vamă”. În Bihor la Şuncuiuş se mixează în stilurile cele mai hard.

96673

Foarte curând urmează ziua de 9 Mai. Ziua Europei şi zi de sărbătoare din mai multe motive pentru români. Ziua Eroilor deasemenea comemorează toţi eroii căzuţi în războaie de-a lungul timpului. Din păcate situaţia internaţională rămâne la cote alarmante. Mass-media anunţa ieri peste 50 de morţi la Odessa. Pregătiri intense ale Ucrainei de a rezista ameninţărilor Rusiei. Declaraţii , nu ştiu cât de veridice , că România n-ar rezista unui atac al aviaţiei ruseşti decât 30 de minute. Cu siguranţă arsenalul propriu militar al României este antic. România este un bastion al NATO în centrul şi sud-estul Europei. Şi dacă nu vom persevera vom deveni doar un aliat simbolic şi efemer. Sunt însă discuţii ale unor scenarii apocaliptice care nu cred că în aceste vremuri ale secolului XXI pot fi luate pe de-a-ntregul în serios. Statutul juridic internaţional al României este în momentul de faţă definitiv tranşat către lumea occidentală, fapt care nu exclude relaţii bune şi rezonabile cu Rusia. Însă ceea ce se întâmplă în Ucraina este îngrijorător şi defăimător. Întâlnirea dintre Angela Merkel şi Barack Obama poate fi apreciată ca istorică încă o dată. Se pare că discuţiile s-au axat pe extinderea relaţiilor nord-americane şi europene şi pe situaţia din Ucraina şi a noilor sancţiuni împotriva Rusiei. Optimist încă din fire, pacifist, constat evoluţii nedorite în planul relaţiilor internaţionale. Perturbări, distorsiuni a căror evoluţie se va întinde pe durata mai multor ani fără certitudinea soluţionării.

obama-merkel-300x197

Nu prea doresc să fac aprecieri de tip politic pe blogul personal, dar gravitatea unor “involuţii” mă obligă dată fiind şi proximitatea acestora. “Gânditorul” de la Hamangia ne obligă la cumpătare şi utilizarea raţiunii şi intelectului. Oricât am dori să “evadăm” din realitate trebuie să ţinem cont de modul de funcţionare şi convenţiile funcţionale ale unui segment de timp.

280px-Ganditor-Hamangia

Chiar dacă în planul libertăţii personale de exprimare şi devenire am fost lezaţi într-un mod major. Asumarea acestor responsabilităţi ţin de o anumită maturitate interioară. Altfel am risca să o rupem la fugă în faţa fiecărui zvon negativ sau ameninţări minore . Socrate în dialogul său cu Criton spune : Cetatea ne-a făcut o nedreptate , a dat o senţinţă greşită”, dar convins de necesitatea funcţionării şi aplicării Legilor refuză propunerea lui Criton de a evada şi aşteaptă corabia de la Delos după a cărei sosire în port trebuia să aibă loc execuţia, relatând un vis nocturn : “Se făcea că o femeie foarte frumoasă, înveşmîntată în alb, venea spre mine şi chemîndu-mă, îmi spunea: Socrate, <<tu în trei zile vei fi în ţara mănoasă, în Ftia>>”.

lamortedisocrate_david--400x300

Marţi, 29.IV.2014, la Şcoala Tămaşda am beneficiat de vizita elevilor şi profesorilor de la Şuncuiuş şi Bălnaca în cadrul unui parteneriat. Dorind să viziteze şi Turnul medieval am fost invitat să relatez despre vechimea şi importanţa strategică şi istorică a acestuia. Au rămas înmărmuriţi conştientizând că au în faţa lor 9 secole de istorie şi tradiţie catolică şi teutonică în Transilvania. Ordinele cavalereşti au fost desfiinţate la sfârşitul primului deceniu al secolului al XIV de către unul dintre regii Franţei cu extindere apoi în întreaga Europă. În urmă cu zece ani am participat la Cefa la săpăturile arheologice efectuate de către arheologul Ioan Crişan la recent descoperita biserică a localităţii medievale Rădvani. La fundaţia acestei biserici am descoperit o lespede de mormânt care avea incizată o cruce “malteză”care se presupune că a aparţinut unui membru al  ordinelor cavalereşti  şi călugăreşti. În contextul decăderii acestor ordine este posibil ca localnicii să fi folosit materialul unei foste clădiri cu elemente romanice şi gotice , inclusiv lespedea pentru fundaţia propriei biserici. Lespedea face acum parte din inventarul Muzeului Ţării Crişurilor şi sunt mândru că am fost primul care am întors-o şi am adus-o la lumină după peste şase-şapte secole de întuneric şi obscuritate.

Ieri am ieşit pentru o mică partidă de pescuit. Doar doi bibani pricăjiţi de 100 gr pe care i-am eliberat. Am continuat mergând în Pădurea Rădvani. Din neatenţie am deviat de la cărarea principală care mă ducea la podeţul care asigură traversarea pârâului care străbate pădurea. Am pierdut vreo zece minute. Mi-am amintit “surâzând” că periplul eroului din “Divina Comedie” debutează tot cu o rătăcire în pădure unde se întâlneşte cu mentorul său (Vergiliu) şi apoi pornesc prin aventura lor halucinantă din Infern, Purgatoriu şi în cele din urmă Paradis. La final în lipsa “naiadelor”, “driadelor” şi “limnadelor” am ieşit din pădure şi m-am dus la Hanul Pescăresc unde am cumpărat o cafea şi o apă tonică pentru a mă hidrata şi energiza.

limnades

Vă doresc un week-end plăcut în continuare şi săptămâna viitoare cât mai fructuoasă … !

 

Advertisements

4 thoughts on “Minivacanţă, “Evadare” şi Peripeţii !

 1. Pingback: Mimivacanţă, “Evadare” şi Peripeţii ! | balajradualin

 2. This will get you traffic to your site and make money. As the culture
  of internet slang grew, it took on new origins from pop culture or video
  games and television. By ranking your website on the very first page of
  search engine results, you are tapping into a huge number of people
  looking for what exactly you offer.

 3. Hi there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a
  look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting
  this to my followers! Fantastic blog and fantastic design and style.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s