Eclipsa Solară 2015,”Dux Prus”, “România și crizele Europei”, Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși 2015 !


Splendoarea Primăverii 2015 a putut  fi admirată în fiecare zi din sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie 2015. Dimineți răcoroase au fost animate de prezența magnifică a Soarelui. Dar Soarele a dorit să ne mai spună o “poveste” în această perioadă. În data de 20 martie 2015 o eclipsă parțială s-a intersectat cu spațiul geografic al României și a fost observabilă doar cu echipamente specializate. Majoritatea opiniilor mai avizate au fost de părere că recenta eclipsă nu este de rău augur și are menirea de a anunța noi reconstrucții, progrese notabile , chiar începutul unei noi ere. Dincolo de a fi neatent la aștri sau la potențialul lor nu mă declar profund influențat de evenimentele astrale. Caracterul rarisim al acestor realități astrale sunt în măsură însă să înduioșeze până la emotivități inexplicabile.

ECLIPSA PARTIALA DE SOARE - TIMISOARA eclipsa-telescop-230x172 eclipsa_de_soare_romania2(3)

eclipsa1-230x172

Postul Paștelui este în plină desfășurare aducându-ne aminte că este util să ne abținem de la multe dintre bucate, fie și numai din dorința de a ține o anumită dietă , dacă nu pentru a ne purifica sufletește. Trăind într-o societate laică se întâmplă să nu mai păstrăm până în detaliu toate normele și canoanele impuse de Biserică în această perioadă, dar măcar încercăm să menținem un echilibru între aspirația către sacru și inevitabila alunecare către profan. Sărbătoarea Buneivestiri a coincis cu o vreme deosebit de frumoasă și am simțit pentru prima dată în acest an certitudinea unei primăveri alintătoare și promițătoare.

71438_25-Bunavestire5

Patimile , Răstignirea și Învierea Mântuitorului reactualizate și reinterpretate au menirea să reveleze  frumusețea și bogăția spirituală a creștinismului . “Eu sunt Calea, Adevărul și Viața” răsună mai puternic ca niciodată acum, dar din păcate credința este din ce în ce mai rară , credință despre care Sfântul Chiril al Ierusalimului (313-386 e.n.) , episcop al Ierusalimului , spune în “Catehezele” sale rostite în Postul Paștelui pentru îndrumarea credincioșilor : “Credința este ochiul care luminează întreaga conștiință și naște înțelegerea” . Vorbind despre tradițiile poporului român și despre puterea credinței și a spiritului de sacrificiu , Dan Puric apreciază în lucrarea sa – “Fii demn !” că existența acestui neam se aseamănă cu existența “agonică a unui om martir căruia nu i s-a refuzat nicio tortură”. Oarecum în culmea disperării el completează : “Acest om-martir , poporul român este în istorie același. Numai când roata istoriei îi zdrobește criminal trupul își strigă copiii jertfiți : Brâncoveanu, Eminescu,Vulcănescu, Gafencu, George Manu, Iuliu Maniu , Gheorghe Brătianu și câți alții, mii, sute de mii <<ce au umplut cerul de sfinți>>. Aș atașa acestor rânduri observația și convingerea marelui diplomat interbelic român Nicolae Tituleascu care într-una dintre cele mai celebre afirmații ale sale susține că “poporul român poate suporta toate suferințele , dar nu poate accepta nedreptatea”. Din nefericire acele realități nu mai pot fi actuale , iar în mare măsură nu cred că societatea românească sau intelectualul și omul politic român ar putea trece într-un mod demn testul dreptății și adevărului.

res_79ff5356729756f16de85e4b074ac933

O ieșire în aer liber în afară localității natale constituie întotdeauna o porție de sănătate și vitalitate gratuită. Ultima dintre ele mi-a rezervat o întâlnire emoționantă. O lebădă dormea plutind într-un mod circular pe mijlocul luciului de apă al canalului colector, cu creștetul în pene și gâtul grațios și lung încolăcit în jurul corpului. Era încă prea dimineață și doar apropierea mea pentru a o fotografia a deșteptat-o. Arăta dormind precum un colăcel alb cu o lumânare albă în mijloc , adevărată ofrandă văzduhului și Cerului pe ape . M-am întrebat însă cum de era solitară, deoarece ele sunt de regulă cu perechea…Cine știe?!

Fotogr.0261 Fotogr.0263

Într-o încercare de introspecție personală am încercat să reactualizez numeroasele momente neplăcute ale existenței pe care am fost nevoit într-un mod inevitabil să le parcurg și care n-au fost ușor de suportat. Doar convingerea că există ceva suprem care veghează și se îngrijește la instaurarea unei minime justiții și pe minuscula noastră planetă m-a determinat să merg necontorsionat înainte. Pierderea relativ timpurie a tuturor bunicilor, decesul tatălui la 32 de ani și a mai multor prieteni din copilărie mi-au reliefat fața hidoasă a morții și ireversibilului. Doar amintiri de neșters , de neprețuit au rămas ancorate în matricea propriei memorii. La grădiniță am avut un prieten cu care nu m-am certat niciodată. Cu restul colegilor se mai întâmpla să ne mai certăm câte un pic. Ne trecea foarte repede. Dar Marius nu-mi dădea niciun motiv și nici eu lui. Într-o zi însă el a lipsit de la grădiniță. Am întrebat ce s-a întâmplat și mi s-a spus că lipsește pentru că este posibil să fie răcit . A trecut însă o săptămână și nu se mai întorcea ,iar lipsa lui era vizibilă în cadrul activităților mele zilnice. Apoi într-o zi o veste rapidă și năucitoare ne-a înmărmurit pe toți : Marius a murit la vârsta de doar cinci ani datorită unei forme avansate de hepatită. Nu mi-am revenit nici într-o săptămână. Părinții lui din Timișoara îl aduseseră la Cefa în Bihor la grădiniță lăsându-l la o mătușă. Era prima despărțire de cineva din generația mea. Cam tot în aceași perioadă mergeam în vacanțe pentru una-două săptămâni la un verișor în zona Ștei-Nucet, Bihor. Obișuiam să mă întâlnesc și să mă joc cu o fetiță din vecini deosebit de frumoasă și grațioasă pe nume Cristina. Unui echilibru fizic deosebit i se adăugau un ten deschis angelic , o podoabă capilară de aur și o căldură sufletească de zeiță. Din anumite motive într-un an n-am putut merge în vacanță, dar mențineam legătura telefonică cu mătușa care printre altele într-o convorbire mi-a transmis că a decedat Cristina în urma unui accident stupid într-una dintre puținele zile când mama ei nu reușise să o ia cu autoturismul acasă și ea a plecat pe jos datorită timpului frumos. Am fost șocat deasemenea. Și astfel oameni dragi sau apropiați ne pot părăsi pe neașteptate .

În plan cinematografic mi-a atras atenția un film bine realizat și care propune un subiect atractiv. Jupiter Ascending 2015 abordează tema rivalității zeilor în Univers care duce până la uciderea Zeiței Mamă și necesitatea împărțirii moștenirii între cei trei fii ai acesteia . Înaintea încetării existenței Zeița Mamă lansează o profeție conform căreia undeva departe în Univers pe o planetă mică numită Terra s-a născut o ființă feminină cu un cod și zestre genetică identică cu a ei și care va restabili ordinea și va aduce pacea în întregul Univers. Bineînțeles toate entitățile malefice și benefice din Univers se îndreaptă spre Terra și după caz unele doresc moartea acesteia , altele doresc salvarea și punerea în drepturi a acesteia. Confruntarea este imaginată și prezentată cu o frenezie și pasiune deosebite. Filmul valorifică involuntar și insesizabil temele mitologiei antice greco-romane conform cărora zeii sunt geloși și rivalizează între ei, că există semizei pe Pământ etc., dar se sprijină pe mijloace științifice moderne ( zestre genetică identică) pentru a legitima superstiția și intervenția zeilor.

Jupiter-Ascending-2015

Sunt pasionat de orice posibil obiect găsit care poate mărturisi despre trecutul unui grup , popor sau civilizații a lumii. Majoritatea obiectelor găsite de către mine au fost de natură ceramică : neolitic, epocă dacică, epocă daco-romană. Dar au existat și momente când într-un mod întâmplător am găsit monede : de aramă din perioada habsburgică și austro-ungară sau de secol XX. Eram oarecum invidios pentru că tata s-a întâmplat să găsească o monedă de aur din timpul împăratului Sigismund de Luxemburg (sec.XV ), împărat al Germaniei și Ungariei contemporan cu Mircea cel Bătrân. Într-o zi însă, într-una dintre grădini unde pliveam mai mult în joacă buruienile dintre zarzavaturile mamei mi-a atras atenția un obiect de formă circulară apărut la suprafața solului. Am crezut inițial că este o garnitură de cauciuc sau un bănuț de 25 de bani din perioada comunistă, dar curățându-l am observat că era diferit. Era o monedă de argint erodată , dar pe care se observau câteva elemente . Puteam citi pe revers : DUX PRUS pe margine și în interior se observa o acvilă. Am dedus repede că e prima monedă descoperită de către mine din metal nobil , dar am presupus că este din timpul epocii de glorie a Prusiei (sec. XVII-XIX). Chiar și așa era ceva notabil. Am contactat o persoană care lucra la Muzeul Țării Crișurilor pentru a fi datată și am donat-o dumnealor. Foarte ocupat cu activitățile muzeistice domnul respectiv a inventariat doar piesa și a lăsat-o în seama altor persoane. Recent însă eu mi-am amintit de întâmplare și am căutat mai mult despre istoria Prusiei. Și am găsit că respectiva monedă nu putea fi în niciun caz din timpul secolelor mai sus amintite , ci mai devreme , adică din secolul XVI. Ducatul Prusiei a existat între 1525 – 1618 și a luat ființă pe teritoriul unui fost Stat monastic al Cavalerilor Teutoni , devenind primul stat protestant luteran cu populație majoritar germană. Ducatul avea capitala la Königsberg , a avut ca prim duce pe Marele Maestru Albert de Hohenzollern sub vasalitatea coroanei poloneze și a fost moștenit de familia Hohelzollern în 1618. Cel mai probabil moneda găsită de către mine era emisă la 1529. Deviza acestuia a fost înscrisă și pe monede în limba latină : “Justus Ex Fide Vivit” (Cel credincios va trăi prin credință).  În ce condiții însă a circulat ea atunci în nord-vestul României rămâne un mister, deși sunt cunoscute relațiile Regatului Ungariei cu Polonia și Ducatul Prusiei în Evul Mediu.

Ost-0

Încurajate parcă de semnalele din ce în ce mai evidente ale primăverii , Primăria Oradea și Academia Civică Bihor au organizat un eveniment deosebit de palpitant și actual prin prelungirea postdecembristă a evenimentelor. “România și Crizele Europei” a fost susținută de către invitatul de renume mondial , scriitor , publicist, eseist,poet – Emil Hurezeanu. Timbrul vocii și opiniei dumnealui s-au făcut cunoscute încă din timpul perioadei comuniste când redactor fiind la Radio Europa Liberă a desfășurat o activitate democratică și civică extraordinară în folosul poporului român. El constituie o emblemă a democrației , culturii și conștiinței civice românești a ultimilor patru decenii. Orizontul convingerilor prezentate au inclus convulsii și evoluții ale Europei din ultimele cinci secole cu accent deosebit pe realizările ultimului secol și a posibilelor avantaje ale României în contextul concertului european actual . Sala Mare a Primăriei Oradea a fost umplută foarte repede de participanții deosebit de interesați de un asemenea eveniment de înaltă ținută și anvergură ( profesori,studenți, redactori,scriitori,cadre militare etc.). Radio Europa Liberă era interzis în România comunistă, dar populația se întâmpla să mai asculte pe ascuns. Activitatea pe timp de vară a bunicului verișorului meu primar a devenit oarecum anecdotică. A trăit peste 90 de ani cu o sănătate de fier, dar pe la 85 de ani i-a slăbit auzul. Vara el lăsa geamul camerei deschis pentru aerisire, iar radioul îl dădea la maxim și își punea urechea lângă aparatul radio pentru a asculta postul Radio Europa Liberă care se auzea cu bubuituri puternice până departe pe stradă.

Am rămas deosebit de impresionat și cred că doar prin acțiuni de acest gen se poate consolida și exersa spiritul democratic și civic din România.

eh-1 eh-2  eh-4 eh-6

Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși a fost sărbătorită și la OradeaPARADA PERSONAJELOR DE BASM a avut startul începând de la Teatrul Arcadia, pe traseul Parcul 1 Decembrie – Podul Intelectualilor – Teatrul Regina Maria – Corso – Magazinul Crișul și retur pe același traseu, iar pe întreaga durată a lunii martie 2015 a fost  montată o expoziție interactivă cu păpuși din diferite spectacole ale Trupei Arcadia și ale trupei Lilliput în foaierul Teatrului Arcadia. Trecând cu diferite probleme prin orașul de pe malul Crișului Repede m-am oprit pentru a lua câteva fotografii din cadrul acestei expoziții care ilustrează pasiunea câtorva oameni dedicați pentru lumea basmului și a personajelor de desen animat. Acest Univers ne-a însoțit și animat existența din copilărie și ne fascinează în zilele noastre. Mă întreb oare câte adevăruri s-au spus în umbra și prin intermediul acestor minunate păpuși ?

Fotogr.0270 Fotogr.0273 Fotogr.0272 Fotogr.0271 Fotogr.0270

Am intrat deasemenea și la Galeria de Arte Vizuale din Oradea unde o interesantă expoziție “Mult  negru și puțin alb” aparținând plasticianului Dan Hora atrăgea toate privirile. Aprecierile criticilor de artă nu au întârziat să apară : „ Dan Hora pictează o lume a tenebrelor învolburată, în mod paradoxal, nu de frică, ci de pasiune şi tandreţe” – notează criticul de artă dr. Ramona NOVICOV.

10430394_809051502498407_721604177169372861_n Fotogr.0265 Fotogr.0266 Fotogr.0267 Fotogr.0268 Fotogr.0269

Fluctuațiilor negative mondiale li se adaugă incertitudinile în plan național . Credeam că am auzit despre tot , dar despre un pilot ucigaș al Lufthansa nu credeam că am să aud. Și spunem noi că doar în România e posibil totul. Aș fi zis că așa ceva ar fi posibil pe la  “BabuinAir”  sau când se joacă plin de aburii alcoolului vreun ofițer al antiaerienei rusești sau un pilot rus, dar în lumea civilizată unde precizia se pretinde la rang de artă n-aș fi crezut să se poată întâmpla. Iar în România parcă toate deciziile stagnează. Aceste clipe de neuitat și nedrepte ale existenței nu poți avea puterea de a le anula și îți vine să întrebi divinitatea întocmai ca și Electra într-un vers al lui Eschil din Orestia : “O, doamne , a-tot-putinte-al slavei/ Când brațul ridica-vei/ Aceste capete strivind ,/ Credința obștii întărind ?/ De la nedrepți dreptate cer,/ Ascultă iad, pământ și cer”.

Vă doresc o lună aprilie 2015 fără păcăleli păguboase și o primăvară inegalabilă !

4 thoughts on “Eclipsa Solară 2015,”Dux Prus”, “România și crizele Europei”, Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși 2015 !

  1. Pingback: Eclipsa Solară 2015,”Dux Prus”, “România și crizele Europei”,Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși 2015 ! | My Blog

  2. Pingback: Eclipsa Solară 2015,”Dux Prus”, “România și crizele Europei”,Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși 2015 ! | matinalcafe

  3. Pingback: Eclipsa Solară 2015,”Dux Prus”, “România și crizele Europei”,Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși 2015 ! | regatulpovestilor

  4. Pingback: Eclipsa Solară 2015,”Dux Prus”, “România și crizele Europei”, Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși 2015 ! | balajradualin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.