”Tărâm cu taine”, ”una suta lei”, ”Nobel pentru Literatură 2023” și ”Shalom aleichem?!” … !


Zile ale unui final de Octombrie 2023 puțin însorite, destul de mohorâte, în ton cu specificul toamnei care avansează implacabil, și un început de Noiembrie 2023 presărat cu stropi răzleți de ploaie și animat de frunze arămii sau galbene și lipsite de putere, căzute în devălmășie și purtate de vântul destul de călduț deocamdată… Sfârșitul unui ciclu vegetal este observabil în tot și în toate, toamna își are totuși tainele și farmecul ei și a prilejuit numeroase descrieri și nostalgii. Am mai făcut puțină curățenie prin grădină și câte o mică inspecție generală mai mult pentru recreere. Oamenii încearcă să se pregătească cât mai bine pentru anotimpul rece și pentru posibilele momente de impas cauzate de lunile mai puțin darnice din punctul de vedere al temperaturilor care urmează. Cei mai neatenți și care uită să mai pună un pulovăr riscă să se aleagă cu frisoane și răceli… În ciuda greutăților și a prețurilor urcate în stratosferă, oamenii speră într-un final de an benefic, în sărbători de iarnă petrecute în pace, într-un an viitor mai bun decât cel precedent…

Am ieșit săptămânal și pe la oraș, dar fără prea mare tragere de inimă… Constatam că ”una suta lei” are o valoare de doar jumătate în cel mai fericit caz, iar percepția mea privind evoluția urbanistică în plan general este departe de a mă satisface. Am participat un pic chiar și la manisfestările zilei orașului Oradea la 12 octombrie. Sunt destul de nemulțumit și, în ciuda unor realizări minime de imagine, nici țara noastră, nici țările din jur, nu au reușit să implementeze ceva epocal. O stare de neputință și de tergiversare continuă poate fi observată în întreg spațiul european. Doar ofertele turistice mai încearcă să revitalizeze și să îndemne la reflectarea la beneficiile vizitării unor obiective turistice și simboluri europene sau naționale…

Într-un mediu mediatic dominat în ultimii ani de cuvântul ”război”, cu un conflict construit parcă pentru a nu avea nicio soluție acceptabilă pentru părți, apariția unui nou conflict militar într-o zonă cu vechi rezonanțe religioase și cu o tradiție conflictuală milenară, a umplut paharul răbdării și a dus la exasperare multe spirite sensibile din lumea occidentală. Israel, un stat democratic de tip occidental din Orientul Apropiat, luptă acum pentru a-și asigura liniștea cetățenilor săi, iar războiul riscă să se extindă prin atragerea altor forțe și state inamice israelienilor. Evident, nu există un stat perfect, deci nici Israel nu este un stat democratic perfect, dar este un reper din foarte multe puncte de vedere pentru întreaga lume asiatică și uneori chiar pentru Occident. Dacă nu credem în el, cuvântul ”shalom”, ”peace”, ”pace”, ”mir” poate rămâne doar un vis îndepărtat sau un concept lipsit de conținut. Oferind prioritate resentimentelor față de evrei ( nici măcar antisemitism nu putem spune acum pentru că și arabii fac parte din familia semită ), lumea musulmană, reprezentată majoritar de arabi, nu va face decât să se autoflageleze și să amâne fără termen propria ”primăvară” culturală, socială, științifică, propria evoluție spirituală și intelectuală. Cred că pierderile pe termen lung pot fi considerabile de ambele părți și cu implicații internaționale majore. Cu îndurerare am putut auzi pe premierul israelian spunând, făcând referire la Eclesiast, că ”există un timp pentru pace și un timp pentru război”, iar acum, spunea el, ”e timpul pentru război”… Subscriu unei afirmații a Papei Ioan Paul al II-lea care spunea că ”nu există război sfânt, ci doar pacea e sfântă”… În ”Fericirile” Noului Testament se afirmă cu atâta înțelepciune: ” Fericiți făcătorii de pace, că aceia Fiii lui Dumnezeu se vor chema”…

Mărturisesc că am așteptat cu mult interes nominalizarea câștigătorului Premiului Nobel pentru Literatură în 2023 și am înțeles că au existat scriitori și critici literari care au riscat un pariu pronunțând numele favoritului înaintea nominalizării oficiale. E uneori o chestiune de stil, de gust, o premoniție poate… Renumitul autor norvegian Jon Fosse a fost distins de Academia Suedeză pentru vastitatea operei sale ( piese de teatru, proză, romane, poezie, eseu, cărți pentru copii ), „pentru piesele și proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse”… Am citit din scriitorul norvegian foarte puțin, spre rușinea mea, dar vrea să citesc mai mult de acum înainte. Anterior, am citit ceva din Knut Hamsun care a influențat literatura europeană, dar am fost dezamăgit deoarece se spune că a fost influențat de ideologia nazistă… În ton cu marile descoperiri și revelații literare, citeam din presa internațională că sute de volume în limba greacă și latină carbonizate la Herculaneum într-o bibliotecă, în urma erupției Vezuviului din 79 e.n., vor putea fi descifrate cu ajutorul inteligenței artificiale, a algoritmilor, printr-o metodă inedită prin care AI poate surprinde ductul literelor în cenușa solidificată la dimensiuni care coboară la ordinul micronilor… Imaginați-vă astfel că sute de lucrări, pierdute altfel pe vecie, vor putea fi salvate și citite în toate limbile pământului. Autori celebri, cunoștințe milenare vor putea fi puse pe suport modern pentru a fi citite cu o precizie și autenticitate garantate. Mi se pare fabulos și absolut inedit… Astfel, versuri splendide precum cele ale lui Pindar vor putea fi cunoscute contemporanilor:” Lyră de aur, tovarășă deopotrivă/ A lui Apolo și-a Muzelor cu oacheșe bucle,/ La glasul tău pasu-ncadențat al horei deschide serbarea/ Iar cântăreții ascultă de semnele tale,/ Când răsunând, tu îți picuri primele note/ Călăuzind cu preludiul tău mișcările horei,/ Tu stingi chiar zigzagul de veșnică pară din trăznet,/ Și pe sceptrul lui Zeus ațipești pe vultur, pe stăpânul/ Păsărilor, ce adoarme lăsând să atârne de-o parte și de-alta/ Iuțile sale aripi”…

Dorința mea de a-mi activa și ratingul la șah clasic m-a convins că trebuie să particip la concursul de șah clasic din localitatea bihoreană Diosig. Concursul mi-a priit și cu un pic mai multă concentrare aș fi putut scoate un rezultat mai bun. Cert e că la o durată mai mare de timp, am observat că joc mai atent, mai responsabil… În fine, s-au concretizat doar 3,5 puncte din 7 runde și aștept de luna viitoare să văd cam pe unde este elo-ul meu actualizat la FIDE… Am avut ocazia să vizitez în localitatea Diosig bisericile locale ( reformată, catolică, baptistă ), castelul Zichy care ne-a fost prezentat de un ghid local. Felicit organizatorii pentru primire și pentru ospitalitate ( au asigurat o masă pe zi, apă, băuturi calde ).

Aș dori să închei cu un haiku personal:

tărâm cu taine –

chihlimbar de cleștar rupt

din miez de soare…

Vă doresc o lună Noiembrie 2023 inspiratoare, magnifică și profitabilă … !