Summer 2021, ”Terra 2.0”, ”Incomod”, ”jucătorul de șah”,”unitatea familiei” … !


Un final de Iunie 2021 canicular care a creat un disconfort termic general ființelor și plantelor și un început de Iulie 2021 care amenință să fie deosebit de călduros sau cu furtuni care ne vor ține cu sufletul la gură. Grădinile încep să pălească pe alocuri și doar apa cu care sunt udate prin sistemul artificial mai compensează efectele arșiței pornită de una-două săptămâni… Constat că nu sunt foarte eficient în această perioadă și deși ar trebui să fiu mai energic sau mai activ, nu sunt nici foarte matinal, nici creativ… Mai mult, adorm foarte târziu și doar somnul din orele dimineții mai rotunjește calitatea somnului și odihna trupului. Sufletește stau însă foarte bine, sunt împăcat cu propria conștiință și aștept sincer ca în acest an să se întâmple ceva cu adevărat notabil, dacă se poate epocal… Am cules căpșuni, coacăze, zmeură ( nu foarte multe sau mai multe decât în alți ani), și încerc cum-necum să merg mai departe și să rezist provocărilor nedrepte care se sumețesc să-și arate roadele.

Pandemia coronavirus a devenit tot mai puțin amenințătoare, iar românii au început să-și reia activitățile din toate domeniile cu speranța că tot ceea ce a fost mai rău s-a consumat. Ne dorim ca auspiciile să fie mai favorabile anului și anilor care vin, iar personal îmi doresc ca oamenii înșiși să se înțelepțească și să fie mai atenți la lucrurile și detaliile din jurul lor. Rațiunea este o zestre rarisimă în aceste zile ale sezonului estival și fiecare dorește să fie cât mai chic, mai fun sau mai modern, omițând că astfel poate cădea în extrema nefericită a nefirescului și devine un excentric de neînțeles și incurabil. De asemenea, sunt vaccinat complet acum și mă întreb prin ce va mai trebui să trecem de acum încolo cei care ne dorim o viață normală și o merităm.

Am reușit, deși cu pași mai mici, să continuu câteva texte ale unor proiecte personale mai vechi. M-am bucurat enorm că volumul personal de triolete a fost semnalat și recenzat de către renumitul autor bihorean ( de poeme și aforisme ) Teodor Dume ( și curator, lector, aș zice eu) în lucrarea recent apărută ”Interogatorii Critice. Referințe.Recenzii. Note critice”. De asemenea, am experimentat o experiență rarisimă, excepțională. Aflat la Oradea pentru susținerea unui simultan, renumitul jucător de șah Liviu-Dieter Nisipeanu a strălucit prin măiestria dumnealui de a așeza piesele pe tabla de șah. Regret că ziua respectivă s-a suprapus pentru mine cu rapelul vaccinului anti-covid și că deplasările și tevatura nu mi-au dat posibilitatea de a mă pregăti mai bine. În fine, partida nu a arătat rău la primele douăzeci de mutări. Ba chiar am reușit prima captură – cavalerul (calul) din apărarea regelui. Am amânat însă o captură care m-ar fi menținut într-o poziție acceptabilă și m-am grăbit să fac mai întâi rocada. De acolo în câteva mutări am fost obligat să schimb un turn pe un cavaler (cal) al marelui jucător român. Din acele momente ale jocului a trebuit doar să mă apăr într-o luptă inegală și să rezist cât mai mult pentru a ieși între ultimii din interesantul simultan. Aș spune că am ieșit onorabil din această provocare deși la final poziția pieselor mele a fost deosebit de precară. Fotografiile și strângerea de mână de la final sau câte un exemplar al volumelor mele oferit marelui jucător cu dedicație și autograf au destins atmosfera. Joc șah și online și m-am bucurat că am fost înscris la clubul de șah al Universității Agora Oradea. Îmi amintesc de renumita nuvelă a lui Stefan Zweig intitulată ”Jucătorul de șah” și semnificațiile psihologice și existențiale pe care le lansează.

Pe la oraș mai ies cam de una-două ori pe săptămână. Nu ratez biblioteca pentru vreo două-trei ore, dar nici destinderea sau micile cumpărături. Un capucino, o limonadă și câte un fresh de portocale mă atrag pe la câteva cafenele cochete din zona centrală a orașului. Regret că nu pot călători mai mult și că situația financiară personală nu este mai bună. Oricum, călătoriile mele virtuale se întind pe toată suprafața terestră. M-a extaziat de-a dreptul când am văzut că autoturismele 3D devin realitate și că în câțiva ani vor începe să se generalizeze. Ce emoție, ce mare pas înainte la nivel mondial… Dacă ar fi să ne imaginăm și să anticipăm, aglomerațiile de pe autostrăzi ar deveni istorie, totul ar fi mai degajat, mai civilizat și eficient.

O lansare de carte a unui renumit universitar orădean m-a convins să particip. Evenimentul a avut loc în foaierul Teatrului Regina Maria din Oradea. Participanții au fost cam puțini raportat la dimensiunea volumelor lansate. Orlando Balaș, universitar orădean, renumit în plan național și internațional, germanolog, a hotărât să revină și să scrie din nou. Volumul de poeme Terra 2.0 este o încercare unică în România prin care se atrage atenția asupra efectelor devastatoare asupra mediului pe care le produce poluarea și în cadrul poemelor se militează pentru o planetă verde, se visează și se speră, sunt tratate de asemenea zeflemitor formele și tiparele consacrate ale dezastrului ecoplanetar. Un volum exclusiv dedicat acestei probleme stringente la nivel planetar reflectă preocupările autorului în materie de mediu și reprezintă în același timp un important semnal de alarmă lansat și pe plaiuri crișane și mioritice. Aș expune doar un poem intitulat ”centrul universului”:” două miliarde de miliarde de galaxii/cu miliarde de miliarde de stele/pitice sau mari,gigante sau hipergigantice/albe,galbene,albastre,roșii/supernove,quasari,nebuloase/împrăștiate într-un hău de nelumină/undeva o galaxie în spirală/cu câteva sute de miliarde de stele/pe care lumina o străbate/în două sute de mii de ani/la marginea întunericului/sclipește o stea mică/vizitată de comete prietenoase/ce se strecoară/printre cele nouă planete/și centura ei de asteroizi/aici/pe a treia planetă/pe mărgica albastră/locuiești tu/buricul Pământului/centrul universului/aici tronezi tu/autocrat/pe un munte/de deșeuri”.

Celălalt volum lansat este la fel de surprinzător și de binevenit. Volumul ”Incomod” cuprinde trei piese de teatru. M-a impresionat într-un mod deosebit prima piesă intitulată ”Sieg Heil sau triumful Binelui”. Piesa lansează întrebări și dileme răvășitoare pentru societățile contemporane chiar dacă acțiunea este plasată în viitor, în secolul XXII ( anul 2151).Companiile biotech reușiseră să ofere familiilor, de mai multe generații, copiii perfecți pe care și-i doreau prin selecția și intervențiile în care erau specializate. Toți oamenii aveau semnul fulgerului încă de la naștere, practicat de companiile biotech. Un domn însă este adus în sala de judecată pentru că susținea că a văzut pe malul unui lac un copil care nu avea semnul fulgerului. El pretindea că respectivul copil era sănătos și vesel. Fără să realizeze, inculpatul mărturisea însă despre un moment care constituia un precedent și o amenințare pentru societatea umană din acel moment. Un recenzor al piesei, universitarul orădean Paul Magheru reflecta și se întreba: ”Autorul pune față în față trecutul și viitorul posibil, avertizând asupra pericolului de a aluneca spre dictatură, când de fapt vrem doar să trăim mai bine, mai sigur. Oare ce suntem dispuși să facem ca să ne asigurăm că rămânem sănătoși, noi și copiii noștri? Am accepta oare chiar modificarea genetică a embrionului uman? Este o temă, trebuie să recunoaștem, de mare actualitate!”

Anul trecut am găsit întâmplător în grădină mai multe obiecte neolitice. Povestea lor este una cam tristă până în momentul actual, dar deoarece am ceva timp disponibil s-ar putea ca prin prezentarea lor unui renumit specialist arheolog român povestea lor să se schimbe. Din păcate, tot ceea ce am întreprins în plan local pentru ele până acum mi-a demonstrat superficialitatea și chiar lipsa de interes a arheologilor locali. Mă declar complet nemulțumit, în urma contactului cu ei, eu aș fi putut arunca obiectele neolitice de o anumită valoare, aș spune eu, chiar notabilă…

Aș dori să închei cu un triolet personal:

”unitatea familiei

o pâine e pusă pe masă

părintele o frânge cu drag,

un dram au toți cei din casă –

o pâine e pusă pe masă…

familia e numeroasă

și câinele așteaptă în prag –

o pâine e pus pe masă,

părintele o frânge cu drag…

Vă doresc o lună Iulie 2021 superbă, benefică și inspiratoare … !