Zilele “Mihail Eminescu” – sărbătorite la Oradea !


Săptămâna 14-20 ianuarie , 2013 a găzduit comemorarea naşterii marelui poet Mihail Eminescu la Oradea, ca de altfel în toate localităţile din România. Poate mai festiv , mai plin de semnificaţii această comemorare din Oradea este mai bogată în manifestări la adresa marelui poet român despre care marele filosof Emil Cioran spunea că este scuza poporului român fără de care literatura şi cultura românească ar fi mult mai săracă. 

Photo0130

La Oradea cu sprijinul ilustrului şi marelui maecena orădean Iosif Vulcan a debutat Mihail Eminescu în Revista de renume european “Familia” cu poezia “De-aş avea”. Debutul oricărui poet sau scriitor , al fiecărei persoane dealtfel devine memorabil şi deosebit de emoţionant peste timp.

photo0129_001

Marţi , 15.01.2013, la Statuia Mihail Eminescu din Oradea la orele 11.00 personalităţi ale Oradiei şi tineri liceeni , studenţi entuziaşti şi dornici de afirmare, iubitori ai culturii române s-au adunat pentru a sărbători 163 de ani de la naşterea marelui poet român. 

Discursurile au fost susţinute de mai multe personalităţi, oameni de cultură ale Bihorului printre care Lucian Silaghi şi Cornel Durgheu. Comemorările au continuat în mai multe centre culturale din oraş : Biblioteca Judeţeană “Gh. Şincai” Oradea, Biblioteca Universităţii Oradea, Casa de Cultură a Judeţului Bihor, Teatrul de Stat “Regina Maria”, liceele din Oradea. 

Photo0129

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.