Sărbători de Iarnă, “T-r-e-i-z-e-c-i de Ani”, “La Naşterea Domnului”, despre Carte … !


Zile minunate, magice dintre noiembrie şi decembrie 2019 aflate în această perioadă feerică a Sărbătorilor de Iarnă. Emoţiile şi amintirile ne copleşesc şi totul din jur ne îndeamnă să trăim bucuria naşterii Pruncului Sfânt şi să conştientizăm valoarea culturală şi universală a creştinismului. Totul pe mica şi diversa planetă albastră vibrează (mistic,magic sau tainic) şi misterul hristic îngemănat cu elementele tradiţionale nord-europene ne animă, ne mobilizează şi ne farmecă… Entuziasmul general este situat la cote incredibile şi atenţia faţă de celălalt contează, chiar primează uneori… Colindele sunt aşteptate, cetina de brad, vâscul şi gutuiul purificatoare sensibilizează, iar ceasul teluric-astral este pregătit să-şi mai spună încă o dată povestea. Împrejur temperaturile au mai scăzut puţin, dar acest lucru este un dat firesc… Suntem predispuşi să ignorăm acum grijile şi neîmplinirile şi să privim mai senini către viitor sau către noul an care este tot mai aproape…

Deşi îmi planificasem să particip la mai multe evenimente şi expoziţii, am tot amânat deoarece în marea majoritate a cazurilor subiectele deja le abordasem anterior. În localitatea natală lucrurile nu au cum să evolueze decât în ritmul unei localităţi oarecum semi-urbane care se găseşte între cele mai mari oraşe ale judeţului ( Oradea şi Salonta ). Schimbarea mijloacelor de producţie şi de trai în ultima sută de ani a condus pe la noi şi la progrese, dar şi la regrese şi la inadaptabilitate, în general… În fine, ar mai fi multe de spus dacă mi-aş propune să fac un studiu pe această temă, dar câteva aspecte pot fi privite şi prin prisma întrebării cetăţeanului turmentat al lui Caragiale: “eu cu cine votez?” Şi pentru că tocmai am traversat o perioadă deosebit de intensă din acest punct de vedere, cred că noua etapă spre care România ar dori să se îndrepte ar putea deveni dinamică şi provocatoare dacă am dovedi stabilitate şi consecvenţă în atingerea obiectivelor propuse. Anul 2020 ar putea deveni psihologic şi moral, unul hotărâtor şi memorabil. Alegerea preşedintelui României ( Klaus W. Johannis) pentru un nou mandat poate oferi suficiente garanţii dacă se va acţiona. Pentru a prezenta însă şi cealaltă jumătate a paharului , aş menţiona doar că au trecut t-r-e-i-z-e-c-i de ANI de la Revoluţia din Decembrie ’89. Repet, dragi români: t-r-e-i-z-e-c-i de ANI … ! Şi nu e vorba despre Ani(ţa) de la băcănie, ci de anii ăia unul şi unul în care neputinţa şi mizeria la propriu sau morală a tuturor a condus la amânări, regrese, monstruozităţi şi malpraxisuri pe care niciun horror nu le-ar putea surprinde suficient: un masterpiece de balcanism importat chiar şi în cele mai nordice regiuni ale ţării. E aproape la fel de mult ca epoca Gheorghiu-Dej – N. Ceauşescu împreună.Câteva milioane de ţărani dispăruţi pur şi simplu fără a li se fi oferit o diplomă de … agent agricol, spre exemplu, câteva milioane de muncitori decedaţi în condiţii nedemne, constrânşi la o viaţă de cartier mizerabilă, de ghetou, câteva miloane de intelectuali scoşi în decor şi deveniţi repede declasaţi şi alcoolici; şi alte câteva milioane de români plecaţi în străinătate în speranţa reinventării şi a obţinerii unui nivel profesional şi financiar mai bun. Iar pe ceilalţi dacă nu i-a angajat PSD-ul, i-a angajat PNL-ul … În mijlocul dezastrului şi durerilor populaţia a căutat refugiu în cele spirituale invocând divinitatea, dar vorba poemului lui Bachilide: “Greu le este/ pământenilor să schimbe cugetele zeilor”…

Una dintre zilele acestei perioade m-a găsit în postura de participant la cenaclul Prietenii Poeziei unde câteva texte proprii de aforism şi de poem mi-au fost analizate de către criticii literari care au fondat acest cenaclu internaţional literar la Oradea (D.H.Popescu şi I. Caragea). Critica a fost obiectivă , aş spune eu, şi majoritar favorabilă, bineînţeles cu observaţiile, cu addenda ( sau botezul de rigoare )… În calitate de participanţi s-au regăsit câteva personalităţi din domeniul teatrului, muzicii şi publicisticii. Consider utilă această participare şi consider că ar putea fi deosebit de importantă în evaluarea şi aprecierea personală şi în dezvoltarea personală. Vă prezint doar un aforism propriu prezentat: “Cartea îţi vorbeşte despre un univers care a traversat un alt univers pentru a ajunge la tine”.

Spre finalul lunii noiembrie biblioteca judeţeană şi-a deschis porţile… Ziua Porţilor Deschise a propus numeroase evenimente din dorinţa de a stimula cumva sentimentul bibliofil din fiecare dintre noi. Cei mici s-au bucurat în ludotecă de activităţi dedicate lor, în timp ce eu am reuşit să surprind discuţiile cu adolescenţii (pentru câteva minute) prilejuite de campaniile anti-drog şi anti-bullying. Ambele campanii au fost iniţiate din motive cât se poate de obiective, organele abilitate constatând o intensificare a fenomenelor de acest gen în şcoli şi societate. Dezbătut , despletit corespunzător fiecare aspect al acestor plăgi societale a putut fi conştientizat şi poate, în cele din urmă, prevenit. Elevii au putut privi şi emite propriile opinii privind cei trei actori identificaţi: victimă, agresor şi martor. Spre seară o lansare de carte care a mobilizat comunitatea greco-catolică a evocat personalităţile marilor intelectuali iluminişti Petru Maior şi Istvan Katona, personalităţi care au contribuit prin lucrările lor la renumele intelectualităţii transilvănene în Europa acelor timpuri.

Târgul de Crăciun s-a deschis şi la Oradea, iar în acest an frumoasa piaţetă orădeană va arăta din nou feeric găzduind concerte de colinde şi muzică uşoară. Ca element de maximă noutate, Radio Zu va transmite timp de mai multe zile din mijlocul acestui târg de Crăciun. Deşi unele lucrări de infrastructură din centrul oraşului s-au prelungit, oraşul este totuşi atractiv şi suficient de cochet. Dorind să vă fac urările cele mai potrivite şi călduroase pentru această perioadă specială a anului, vă propun un sonet propriu intitulat “La Naşterea Domnului”:

Naşterea Domnului să vă găsească

cu sufletul curat şi împăcat deplin

şi minunaţi de taina cea cerească:

să iubiţi pe celălalt ca un creştin…

 

Frumosul staul, magii, ciobanii şi Maria,

Fecioara Născătoare, să le-aveţi

ca o icoană, iar binele nămeţi

să revărsaţi, cinstindu-L pe Mesia.

Şi de ar fi ca Răul să vă dea târcoale,

să nu lăsaţi cumva să biruiască:

priviţi la Pruncul Sfânt ţinut în poale … ,

 

rugaţi Treimea ca să vă miluiască,

ţineţi zile de post; Hristos e Soare … : 

El vrea şi poate ca să ne mântuiască !

 

Vă doresc Sărbători de Iarnă feerice, divine şi prosperitate în Noul An … !